Ако и вие имате усещането, че не сте били на DiVino.Taste от години, при положение, че то не се проведе само миналата, значи сте от хората, които разбират значението на това събитие за винените хора в България. Там е мястото, където не само се представят десетки изби и стотици вина, но и се срещат производители, енолози, сомелиери, ценители на българското вино. Няма друг форум, който да е толкова очакван в годишния винен календар. Добрата новина е, че юбилейното Х-то издание на DiVino.Taste ще проведе от 19 до 21 ноември в зала 4 на Интер Експо Център, София – вижте пълните подробности тук.

Да кажем още в самото начало – „здрав (винен) дух в здраво тяло!“ И по-точно – събитието ще се проведе при спазване на най-високите стандарти за безопасност и здравословна среда. Впрочем посетителите на предишните издания добре знаят, че организаторите винаги са гарантирали отлична чистота и хигиена във всички компоненти на събитието. Сега ситуацията, разбира се, добавя и някои допълнителни изисквания – и към организаторите, и към посетителите. За форума ще се изискват сертификати за ваксиниране или преболедуване, или отрицателни антигенни тестове. За улеснение на гостите от последната група, ще бъде осигурен мобилен пункт на място, така че тестът, направен в началото на събитието, ще ви позволи да му се насладите до неговото приключване. Дотук с тази тема. Да, тя не е най-интересната, но е важно да се отговори възможно най-ясно на всички въпроси, свързани с опасенията „Дали ще бъде безопасно?“. Виното, знаете, само по себе си е здраве, така че е съвсем логично най-значимото винено събитие да предлага нещо различно като обстановка. Подробности за здравния протокол можете да прочетете тук.

Какво очаквам от DiVino.Taste 2021?

Ще започна с премиерите на младото българско вино, към които бих добавил и онези мостри, които производителите ще ни покажат предпремиерно, въпреки че планират да пуснат самите вина на пазара най-рано в началото на следващата година. Струва ми се, че младото българско вино все по-уверено започва да се възприема като алтернатива, или, добре – нека да е допълнение, към утвърдения ноемврийски ден на френския си конкурент. И това е чудесно – освен, че можем да сравняваме – нерядко в наша, българска полза, тези млади вина са ни на разположение през цялата зима, че и пролетта. Пък и да хвърлим по едно око и към маркетинга на младото българско вино – очакванията ми се от година на година да той да става все по-успешен. Разбира се, развитието при отлежаването на някои от утвърдените винени класики в премиум сегмента също е нещо, което можем да проверим на Дивино.

Бих ви посъветвал също да обърнете внимание на работата на лозарите и енолозите с местните сортове. Там се наблюдава сериозен импулс сред производителите, провокиран и от утвърждаването на Международния ден на Мавруда – инициатива на БАВП във винения ни календар. И преди съм казвал, че престижът на местните сортове трябва да бъде оценен първо у нас, за да може да бъде добре представян и навън. Освен избите, които традиционно от години ни предлагат отлични вина от местни сортове, можем да открием и някои нови експериментатори – и техните резултати често са приятна изненада. Географията на лозовите масиви с местни сортове също се разширява и променя през последните години. За добро или лошо, това разчупва много от клишетата и стереотипите, които свързваме с тях. Бих казал, че е по-скоро за добро.

Собствените открития. Въпреки, че форума се провежда в рамките на цели три дни, невъзможно е да се опитат всички вина. Затова всеки от посетителите си има собствена система – един опитва само белите или само червените, друг дегустира по региони, трети пък опитва само новите неща и т.н. Но най-често се завърта реплики като – „Кажи какво да опитам“ или „Пратиха ме при Вас, че сте имали един страхотен…“. И то не защото запитаният винаги е по-добре запознат от питащия – просто емоцията от общуването и от споделянето е сред най-ценните изживявания, свързани с виното. А в края на всяко  DiVino.Taste всеки се е обогатил със собствените си винени открития – които на свой ред ще сподели и ще следи през годината.

Още много мога да ви разказвам за DiVino.Taste през годините – за съпътстващата програма, за интересните майсторски класове, за конференциите и инициативите, за ценните винени запознанства на форума, много от които прерастват в добри и трайни приятелства. И пак няма да е достатъчно, за да придобиете пълна представа. Затова просто елате. И вижте. И вкусете. И ако мотото на юбилейното издание тази година е „Българското вино е по-добро от всякога“, аз бих добавил – „DiVino.Taste 2021 е по-чакано от всякога!“

P.S. Вече можете да изтеглите от телефона си и мобилно приложение DiVino.Taste – от Google Play Магазин за Android и от App Store – за iPhone. В него ще откриете пълен списък на избите и вината, както и карта на щандовете.