Да, този Великден е по-различен за всички. За винената общност също. Трудни времена, най-вече за хората, инвестирали там, където виното осъществява своята социална функция – ресторантите. Проблемите няма да свършат след месец. И може би трябва да се подготвим за „нулева“ година за голяма част от бранша. Вероятно трябва да приемем и факта, че много от любимите ни винени места няма да оцелеят. Поне не във вида, в който ги познаваме. Под въпрос е и оцеляването на много от българските изби.

Но този Великден носи и надежда. Надеждата, че кризата ще помогне браншът, изправен пред опасността да изчезне поединично, най-сетне да намери мотивация, за да се обедини. Добрите времена, в които можеше някак си да оцеляваш, въпреки липсата на държавна политика, въпреки липсата на функциониращи съсловни организации и въпреки наличието на нелоялни търговски практики и опитите на няколко големи производители да убият конкуренцията и монополизират вътрешния пазар, вече приключват.

Ножът и досега бе опрял до кокала, а сега се кани и да го пробие. Но същият този нож, в подходящите ръце, може да изреже инфектираната тъкан и раната да започне постепенно да заздравява, а организмът да продължи да живее с нови сили и енергия. Много от животоспасяващите за българското вино операции бяха отлагани с години. Е, вече няма за кога повече. Остава хората, които имат капацитета да го направят, да се ангажират с тази кауза.

Светът ще бъде различен. Отново ще се възхищаваме на простичките неща, които доскоро приемахме за даденост. С онази детска прямота, която превръща във вълнуващо приключение всяко преживяване. Разходките сред природата, срещите с приятели, непринудените разговори, пътешествията… Може би отново ще започнем да оценяваме истинските хора и достойните постъпки.

Затова вярвам, че ще дойдат добри времена за българското вино. То също е нещо достойно и истинско. Защото хората, които го правят, са такива. И ако зад него застанат достатъчно ценители, които го подкрепят и в трудните моменти, дори и понякога да преминава през периоди, които ни се струва, че ще го погубят, то отново ще се връща към живот – още по-силно и въздействащо!

Христос Воскресе!