Международен ден на мавруда – защо е важен точно сега?

Може би вече сте чули за инициативата на Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП) – Международен ден на мавруда / International Mavrud Day на 26 октомври – Димитровден. Но и да не сте, няма страшно – можете да прочете всичко за инициативата и събитията, които я съпътстват, на сайта на организаторите – mavrudday.com. За самият сорт, разбира се, също. Впрочем, модерните ни вина от мавруд днес са изправени пред предизвикателството да разбият много от шаблоните, с които десетилетия наред бяха свързвани. Да, някои от многобройните събития вероятно ще отпаднат – заради ситуацията, но смисълът и духът на тази инициатива не са подвластни на мерки и ограничения. Нещо повече – подобно на Бокачовия „Декамерон“, и днешната ситуация може бъде повод да осмислим и преживеем обстоятелствата по един хедонистичен, и същевременно философски, начин – провокирани от българското вино, дори със съвсем малка, но добра компания около нас.

За това, че българското вино, и в частност българските сортове, си струват да им се посвети нужното внимание, едва ли може да има спор. Тази кауза обединява винената общност – и професионалисти, и обикновени ценители, от години. Какъв да бъде правилният ракурс вероятно е въпрос на дебати, но без съмнение инициативата Международен ден на мавруда е ценен инструмент в този процес. Потвърждение на това е и фактът, че дори през миналата премиерна година, когато организационно възможностите бяха значително по-скромни, инициативата бе подета, без планиране, от множество изби и винени обекти. Значи тази потребност се е усещала от гилдията и ето – по един естествен начин тя е намерила своето изражение.

Разбира се, това, че почти всички от нас – винените ценители, ще отворим една или повече бутилки мавруд или друг местен сорт в тази вечер, е повече от ясно. Независимо дали ще посегнем към някоя утвърдена класика или ще експериментираме с някоя нова изба или вино. Много от участниците в инициативата предвиждат значителни намаления на предлаганите от тях вина от местни сортове, но идеята тук не е някой да ви продаде нещо. Целта е да ви обърне внимание върху усилията и, нека си го кажем, в много случаи отличните резултати, на съвременното българско лозаро-винарство. Един бранш, който досега често е бил подценяван – и от ресорните институции, и от обикновения потребител, но въпреки всички трудности и предизвикателства пред себе си, сега изправя рамене като “Атлас” от популярния роман на Айн Ранд.

Редно е да си го кажем, че преди да пристъпим към международното популяризиране на българските вина и местните сортове, има да доизвървим своя път и към националното им осмисляне. И в нормативен аспект, и в  институционален, и в маркетингов. Но в никакъв случай да не спираме дотам. Ако една значителната част от винената общност у нас се превърне в автентичен посланик на българското вино по света, работата на дипломатическите ни институции в това отношение би получила и нужния импулс, и адекватната корекция. Защото, подобно на ноемврийската офанзива на дипломатическите и културните институции за популяризиране на младото им вино по целия свят, българските дипломатически представителства трябва да бъдат ангажирани в същата степен с представянето на нашето вино и местните ни сортове. Важно е, може да се организира и има начини – каквато и да е пандемичната обстановка в съответния период.

Ще се утвърди ли инициативата „Международен ден на мавруда / International Mavrud Day“ като традиция и основно събитие във винения ни календар през годините? – Аз вярвам, че ще се случи. Но всъщност не само неговият мащаб ще бъде решаващият фактор. Мисията е на всеки един от нас. И не се притеснявайте, ако възможностите ви да допринесете за това са ограничени –  знаем от евангелския текст, че „двете лепти“ – вложеното от сърце, може да има много по-голяма тежест.

***

*На 26 октомври, вторник, между 11:00 и 13:00 часа можете да проследите и да се включите в онлайн дискусията “Значението на местните сортове за позициониране на Българското вино на световната сцена”, която ще бъде излъчвана директно във фейсбук и youtube канала на БАВП.