Първият чартър с  туристи кацна! Както си му е ред в сегашната ситуация, туристите бяха посрещнати лично от министъра на туризма, а вероятно и от някой и друг кмет. Подарили са на гостите някакви сувенирчета, някоя и друга роза… и така. И понеже г-жа Ангелкова трудно успява да генерира идеи за спасяването на сезона, отвъд каузата за безплатните чадъри, което явно не е достатъчно , за да привлече туристическия поток, ще си позволя да ѝ предоставя съвсем безплатно една идея. Идеален шанс да бъде запомнена и с нещо добро: Посрещнете, г-жо Министър, лично туристите и на всеки пълнолетен от тях подарете по бутилка хубаво българско вино!

„You may say I’m a dreamer“, но всъщност идеята е много прагматична.  И тя работи за дългосрочната промоция на България като туристическа дестинация. Аргументите накратко:

– Чартърите това лято не се очаква да са особено много. Всички се надяваме, че след 15 юли ще се увеличат, но предвид тенденциите  от последните седмици, това е твърде съмнително. Така че в летния сезон, като изключим дните, в които Министерския съвет заседава, Министърът на туризма може да посреща лично почти всеки чартър на Летище Бургас. Това наистина би ги впечатлило.

– Министерството на туризма се готви да похарчи 12 млн. лв. за рекламни клипове по BBC, CNN, RTL и Euronews. Само че англичаните за момента не пътуват, така че част от тази пара ще отиде нафиле. И, както стана ясно, туристите тази година няма да са много. Подарете на всеки пристигаш бутилка хубаво българско вино – и една брошура, представяща и хилядолетните ни винени традиции , и модерния облик на българското вино и възможностите за винен туризъм. Инвестирайте ресурс в бутилки вино – за предпочитане от малки производители.  По този начин не само директно ще подпомогнете малкия и семеен бизнес с някакви оборотни средства, но и, сигурен съм, ще стимулирате туристите да отнесат поне още една бутилка у дома, която ще споделят със своите приятели. Това са най-добрите Ви посланици. Мислете за Сезон 2021, без значение, че тогава най-вероятно вече няма да сте министър. Въпреки, че – кой знае…

– Лозаро- винарският бранш винаги е бил пренебрегван от българските политици. Дори на международни събития, организирани в България, те не благоволяват поне да отидат и да ги открият. Много съм мислел защо е така. Това е все едно да седиш върху злато и да окайваш бедността си. Но е факт. Дали защото там няма много пари за „усвояване“ или пък защото елементарните мозъци го свързват с напиване (помним как една зам-министърка на туризма бе снимана да спи в заведение и после уволнена) и поради това смятат, че не е престижно за един сериозен политик да бъде свързван с виното. Странно е, защото можехте поне да видите какво правят колегите ви от водещите държави-винопроизводители. Те го използват като основен инструмент за дипломация. С него представят история, култура, туризъм, кулинарни традиции, фолклор, дори езика и литературата си!

Виното е култура, г-жо Министър, но трябва поне малко култура, за да се проумее този факт. Въпреки, че всичките ни златни съкровища, с които се хвалим пред света, са свързани с виното. И не би трябвало да е трудно. Можете да бъдете първият съвременен български политик, който ще бъде запомнен с адекватен подход към българското вино. Това е страхотна възможност – не я изпускайте. Ако я оползотворите, ще заличите всички глупости, които направихте за двата си мандата на този пост. А те не бяха малко. Рядко един политик има шанса да излезе с добро име от играта. Възползвайте се!

Действайте, г-жо Министър!