Галина Нифору: „Авторитетът на Балканския винен конкурс и фестивал ни мотивира да правим нещата още по-добри!“

Като политолог смея да твърдя, че ако в нещо с основание можем да се гордеем, че сме лидери в дипломацията на Балканите, това е Балканският винен конкурс и фестивал, който вече 7-ма поредна година се провежда в София. Форумът се възприема като престижна част от световния годишен винен календар не само сред водещите производители на Балканите, чийто брой с всяка изминала година се увеличава, но и сред водещите световни имена в областта на виното – „Masters of Wine”, критици, байери, писатели и блогъри.

Това е и събитието, на което в последните години разговарях за винената философия и специално за погледа им към българските и балканските вина с трима „Masters of Wine” – членове на журито – Кеничи Охаши, Константинос Лазаракис и Каролайн Гилби. И все пак, в основата на това авторитетно събитие стои името на една българка.  И ако преди три години с Галина Нифору размишлявахме върху сложната история на Балканите и за виното като интеграционен инструмент, то днес говорим за израстването и общите Балкански перспективи.


 

Кое е новото на 7-то издание на Балканския винен конкурс и фестивал?

 

 

7-то издание започва с няколко важни промени. Визуално променихме логото, визията на медалите и добавихме още един медал – Double Gold. Променихме и системата за оценяване – от 20-бална на 100-бална. Промените са взаимно свързани и са взети след дълбок анализ на ситуацията във винения маркетинг.

Нека започна с най-важната промяна, а именно смяната на точковата система за оценяване. Повечето конкурси в света рабоят по 100-точковата система. В началото започнахме по 20-балната, която е по-характерна за австралийската система с желанието ни да се отличим от конкурсите, организирани от OIV – International Organisation of Vine and Wine, при които оценяването става много бързо, не се обръща достатъчно внимание на всяко едно вино и по регламент само 30 % от вината взимат медали. Ние искахме да избягаме от тази за мен недобра система, защото всяко вино, което е спечелило определен брой точки, трябва да има медал! В Балканския винен конкурс дегустационните комисии дискутират след всеки флайт и вината не биват ощетявани.

Мисля, че достигнахме до етап, в който доверието към BIWC е много силно и стабилно, и можем да си позволим промяната. Това го доказва и рекордният брой мостри тази година – имаме ръст от всички Балкански страни, както за Конкурса, така и за Фестивала на 19 и 20 май в Гранд Хотел София. 100-балната система носи много повече яснота, както на избите, така и на консуматорите. Може би Джансис Робинсън е от малкото винени критици, които продължават да оценят вината по 20-балната точкова система. Включването на още една категория – Double Gold медал, дава възможност на изключителните вина да изпъкнат още повече и да направят моста между златните медали и Трофеите в отделните категории по-лесен. Това е и чудесен инструмент за комуникация за избите.    

 

Какъв знак е привличането в журито освен на Masters of Wine и на Master Sommelier?

 

Тази година за първи път имаме Master Sommelier в журито. Това е Иса Бал MS, който спечели титлата за “Най-добър сомелиер на Европа” точно преди 10 години в София, на отлично организиран конкурс, в който България беше домакин. Нашето познанство датира от тогава, а репутацията му в Турция и по света е огромна. Той бе 12 години Главен сомелиер на ресторанта с три звезди на Мишлен “The Fat Duck”  в Англия и професионализмът му е пословичен.

Освен с професионализъм, той говори за виното с много чар и любов – на всички препоръчвам майсторския му клас за Турските вина на Балканския винен  фестивал! Бихме се радвали, ако за в бъдеще успеем да насочим нашите усилия и към кулинарната страна на Балканите, която е не по-малко интересна и разнообразна от винената.

 

Как успехът в конкурса повлиява на развитието на наградените изби – може ли да посочим някоя вдъхновяваща история?

 

За мен една от най-хубавите истории е на Никола Матали, собственик на изба „Матали“ от Неготин, Сърбия. Когато се запознахме през 2012 година на едно изложение в Белград, той точно прохождаше с вината си. Още не бяха укрепнали, нямаха особен характер. След започването на работа с един от най-добрите винени сръбски консултанти, неговите вина придобиха характер и станаха наистина много хубави.

През 2015 година изба “Матали” си подели Гранд Трофея за “Най-добро вино на Балканите” с Едоардо Миролио и оттогава вината на избата се продават в най-добрите ресторанти в Сърбия и в други страни и то на една много добра цена. Спечелилото вино от сорта Каберне Совиньон е наистина един винен диамант, който ще имате възможност да опитате на Балканския фестивал и тази година.

 

Наближава ли времето за бранда “Вино от Балканите?”

 

Поради голямата ми заетост в Асоциацията (БАИВ), времето за създаването на този бранд все не стига. Но мисля, че всяко нещо идва с времето си, а това, че балканските изби изпращат все повече мостри за Конкурса и участват на Баканския винен фестивал, е показател за предстоящо обединение.

 

Какви ще са конкретните измерения на партньорството ви с най-голямата винена организация — Interwine China?

 

Това е може би една от най-добрите новини във винения бранш в България за годината, защото като председател на Българската асоциация на износителите на вино, заедно с моите колеги, успяхме да направим тази изключително важна връзка, както за българските, така и за балканските вина. Планираме голямо представяне през ноември на медалистите на най-голямото винено изложение Interwine China в Гуанджоу, както и „роуд шоу“ в различни други градове на Китай.

 

*Фотография: Божидар Марков, PhotoGroup.bg (личен архив на Галина Нифору)

 

Вижте и Програмата на VII-то издание на Балканския винен конкурс и фестивал.

По традиция, читателите на The Wine Inside винаги получават повече – един от вас ще спечели покана за двама за Балканския винен фестивал, заедно с посещение на майсторски клас и лична среща с Master of Wine – член на журито на конкурса. Вижте как на нашата фейсбук страница.