Клубна вечер с „Боровица“ – „оранжевите“ пионери!


Има събития, за които усещаш, че са част от историята. За нас от The Wine Inside и нашите партньори от Growth Zone, а вярвам, че и за гостите на клубната ни вечер, гостуването на „Боровица“ – избата, произвела първото в България оранжево вино, несъмнено бе едно от тях. Възможността да опитаме всички оранжеви вина на пионерите от „Боровица“ – от последните реколти, та чак до далечната 2008, и то представени лично от единия от създателите им – енолога Адриана Сребринова, не просто оправда любопитството и високите ни очаквания – многократно ги надмина!


Винаги съм се стремял да избягвам емоционалните текстове за клубните ни събития, защото ако читателят не е преживял лично това, което описваш, рискуваш вместо да го приобщиш, да го дистанцираш. А вярвам, че виното в най-висша степен е призвано именно да сближава и приобщава.  Затова за емоциите от вечерта ще оставя да говорят снимките в публикацията.


Това, обаче, което не бих спестил, е огромната си благодарност към Адриана Сребринова! Не само заради подкрепата към събитието, както и за невероятните усилия да се осигурят вината от изчерпаните реколти – някои от които изпратени от частни колекции на други континенти – специално за вечерта – получени след тежки преговори с колекционерите и щедра винена отплата от наличните реколти.  Благодарим на Адриана най-вече затова, че ни направи съпричастни с философията на „Боровица“, с мечтите и идеите, които заедно са преследвали с незабравимия за винената общност Оги Цветанов.


Историята е повече от интересна. И за разлика от дегустацията, която по обясними причини бе възможно да бъде споделена с ограничен брой гости, вярвам, че тя трябва да бъде разказана на максимално широк кръг от нашите читатели и винени ценители. За началото на производството на първото оранжево вино в България ще загатна само, че в него освен двамата енолози – д-р Огнян Цветанов и Адриана Сребринова, са замесени и шансът – да се появят на “сцената” един лош кмет и един добър приятел – адвокат.


Как всичко това е довело до появата на първото оранжево вино, ще оставя да разкаже Адриана. И не само за това, а и за пътя им през годините с Оги Цветанов в „Боровица“ – за мечтите, земята, лозята, хората, които са им повярвали и вярват в „Боровица“ и до днес.


Очаквайте скоро в The Wine Inside интервюто с Адриана Сребринова!Няма как да не благодаря и на партньорите на The Wine Inside в това начинание – Growth Zone! Едва ли би могло да има по-добро винено „кръщение“ за това прекрасно ново клубно пространство, създадено от семейство млади винени ценители. Вярвам, че там ще се случват още безброй запомнящи се винени вечери!


Повечето от старите реколти на вината, които дегустирахме, не могат да бъдат намерени на пазара. Новите все още са налични. Предвид лимитираните партиди това най-вероятно няма да е за дълго. Но нека ви припомним всичките вина, за да може, при добър винен шанс да откриете някое от тези винени съкровища:


  • Borovitza Orange 2008 – 100% Шардоне, партида от 403 бут.
  • Borovitza Orange 2010 – 100% Шардоне, 367 бут.
  • Borovitza Ogy’s Dream 2011 – естествено пенливо вино.
  • Borovitza Orange 2012 – 100% Шардоне, 367 бут.
  • Borovitza Sunset Orange 2013 – 80% Шардоне, 10% Совиньон Блан, 10% Мускат – 234 бутилки.
  • Borovitza Orange 2014 – 100% Шардоне.
  • Borovitza Orange Garden 2015 – 100% Шардоне.
  • Borovitza Orange Garden 2016 – 100% Шардоне, 387 бут.
  • Borovitza Orange Garden 2017 – 100% Шардоне, 420 бут.

*Снимките към публикацията са от The Wine Inside и Growth Zone.