Винена вечер на The Wine Inside в Британското посолство

 

По покана на посолството на Великобритания в София The Wine Inside организира тематична винена вечер за дипломати и гости от българските институции. В духа на чисто репортажната стилистика бихме могли да обобщим, че “в препълнения емблематичен бар “Underground” в посолството събитието бе открито от заместник-посланика г-жа Lynne Charles, а представените изби и вината им се приеха от публиката с огромен интерес”. Но има и още нещо. С какво тази вечер бе по-различна и защо си заслужава да бъде запомнена?

 

 

Първо, няма как да не отбележим доверието, с което британските дипломати предоставиха на The Wine Inside пълната свобода да предложи концепцията и участниците във винената вечер. И докато на подобни събития обикновено доминират големите производители, нашият избор бе по-различен –  спряхме се на две от избите – членове на Българската асоциация на независимите лозаро-винари (БАНЛВ) “Винарна Братанови” и “Боровица”.

 

Винаги сме подкрепяли малките производители и семейни изби, и вярваме, че именно независимите лозаро-винари, с фокуса си към тероарните  вина, са новото лице на модерното българско вино. Искахме да представим не само производители от различни винени региони, но и вина, които са в строго лимитирани серии, провокиращи интереса и вниманието на истинските ценители. Всъщност, нека припомним, че независимите лозаро-винари ще бъдат фокус на събитията, организирани от The Wine Inside през сезон 2018/2019, който вече стартирахме с премиерите на “Шато Бургозоне”. Така че, очаквайте да видите и другите изби – членове на БАНЛВ, на тематичните вечери на The Wine Inside.

 

 

 

Другият съществен елемент от концепцията и реализацията на събитието, който е важно да бъде отбелязан, е, че това наистина бе една тематична винена вечер. Какво означава това? Ами за разлика от много официални събития, на които присъстват български изби и вина, но те стоят някъде в миманса, а техните представители просто услужливо разливат вината си според предпочитанията на гостите, тук “главните герои” бяха именно избите и техните вина. Запознахме гостите със същността и целите на Асоциацията на независимите лозаро-винари, разказахме за избите и тяхната философия, представихме всяко от вината, които бяха дегустирани в предвидената последователност от всички гости. И смея да твърдя, че това наистина допадна на публиката.

 

А вината, съответно, бяха:

“Винарна Братанови” се представи със “Симбиоза” Розе 2017,  “Шардоне Сюр Ли” 2017, “Сира Сан Барик” 2015 и “3-Бленд” 2013 (Мерло, Каберне фран и Рубин).

Изба “Боровица” показа ” Chardonnay Great Terroirs” 2017,  “Bouquet Great Terroirs” 2015, Gamza “Granny” 2015 и “Ogy’s Legacy” 2013 (петорен купаж от Bouquet/Gamza/Evmolpia/Rubin/Cabernet Franc).

 

Екипът на Британското посолство пък се погрижи да осигури подходящи хапки като акомпанимент за всяко от вината, стилна музика и уютна атмосфера за едно наистина прекрасно винено изживяване. Накратко – това бе една добра вечер и за българо-британските отношения, и за разширяването на кръга от ценители на качественото българско вино!