Винен клуб The Wine Inside представя: “Непознатата Бургундия” с енолога Мария Стоева

Има събития, които могат да обърнат традиционните ни представи за стилистиката на определени вина. Подобно предизвикателство си поставя Винения клуб на The Wine Inside с темата “Непознатата Бургундия”, представена от енолога Мария Стоева – възпитаник на университета в Дижон, Бургундия, и притежател на Национална френска диплома за енолог (DNO). Само в една вечер, и само 12 клубни членове, ще могат да се насладят на незабравима вечеря с елитни бургундски вина от най-престижните апелации, произведени от малки семейни изби с вековни традиции, вкл. и от най-старата семейна винарна в Бургундия и света, основана през 1268 година . Каква е философията на енолозите и какъв е “вкусът” на тероара, ще разберем чрез 5 подбрани от Мария бургундски вина в съпровод от 5-степенно авторско меню с традиционни бургундски блюда, подготвено от  Шеф Антоан Верест – L’Instant Boutique & Catering (печелил в две поредни години приза “Ресторант на годината” в едноименния конкурс на списание “Бакхус”) .

 

Какво да очакваме в “Непознатата Бургундия”?

 

Като възпитаник на Бургундската школа с национална френска диплома за енолог, особено високо ценя вината от този регион. Те имат специална философия и носят една необичайна за другите региони в света “харизма”, благодарение на идеологията за тероара, която успяват да съхранят и развият в продължение на стотици години вече. И при това, забележете, само чрез два винени сорта: Шардоне и Пино Ноар. Затова първата изба, която избрах, е Domaine Patrick Clerget, която е записана в книгата на рекордите на “Гинес”, като най-старата семейна винарна в Бургундия и света, основана през 1268 година.

Моята идея е да покажа именно тази сила на дълбоко съхранената тероарна традиция – най-вече от потомствените винопроизводители на семейни изби, а не от големите производители, които в стремежа си да правят по-големи количества вина, загубват част от “магичния характер” на тези земи или не успяват да го отразят по най-добрия начин – така, както би могла една малка изба, в която всеки детайл е изпипан прецизно и с голямо внимание. Доказателство за това ще бъде и едно от представените вина, и то бяло, от 1983 г., което е прекрасно запазено и досега! Тероарът тук си казва наистина тежката дума…

А понятието “тероар”, според френската философия, е съвкупността от климатичните, почвените, микроклиматичните особености на дадената област, сортовите особености на гроздето и, разбира се, човешката намеса. Тези 5 фактора обуславят стремеж на производителите там да успеят да го съхранят и пресъздадат по най-автентичния начин във вината си. Един от начините да го постигнат е използването на спонтанни ферментации (без засяване с култивирани дрожди), което е много типичен енологичен подход за областта. Или използване на щадящи и минимални обработки на лозята, за да не се компрометира характера на гроздето. Такъв е случаят именно с другата изба, която ще представя: Domaine Antonin Guyon, които не използват наторяване на лозята, защото считат, че това видоизменя потенциала на земите им. 

 

***

 

Кои са вината, които ще опитаме:

[the_ad id=”12077″]

 

 

 

1. Domaine Patrick Clerget – Saint Aubin 1er Cru “Les Frionnes” 1983

2. Domaine Antonin Guyon – Corton-Charlemagne Grand Cru 2015

 

3. Domaine Antonin Guyon – Savigny-Les-Baune “Les Goudelettes” 2015

4. Domaine Patrick Clerget – Gevrey-Chambertin 2014

5. Domaine Patrick Clerget – Chassagne-Montrachet 2013

 

Какво включва 5-степенното Бургундско меню на Шеф Антоан Верест – L’Instant Boutique & Catering:

 

1. Foie gras de canard mi-cuit à l’Armagnac, compote d’abricot et pain d’épices.

2. Escargots à la Bourguignonne.

3. Œufs en meurette.

4. Joues de bœuf braisé, écrasé de pommes de terre, sauce au Pinot Noir.

5. Tarte bourdalou.

 

***

За да се насладим в пълнота на вечерта, посветена на вината от “Непознатата Бургундия”, и да гарантира максимален комфорт и уют на клубните членове, The Wine Inside ангажира частната VIP зала на L’Instant Boutique & Catering.

 

Събитие: Сбирка на Винен клуб The Wine Inside.

Тема: “Непознатата Бургундия” с енолога Мария Стоева

Дата: 29 май 2018, вторник

Място: L’Instant Boutique & Catering, София, ул Арарат 4.

Час: 20:00-21:30

Места: 12

Внимание: Събитието е достъпно само за членове на Винен клуб The Wine Inside! Подробности за условията за участие и резервиране на места за вечерята чрез лично съобщение през фейсбук страницата на  The Wine Inside.