Винарска изба „Вила Мелник“ вече е част от инициативата „Cheers, together!”

Още с проектирането на винарната, идеята на собствениците на ВИ „Вила Мелник“  е тя да е отворена за посещение всеки ден, без изключение. В този контекст архитектурният проект осигурява достъп до всяка точка от технологичния процес, включително за хората с двигателни или други затруднения.

Тези, които познават избата, знаят, че тя е изградена на три нива, с гравитационно организиран технологичен процес, използващ най-краткия път за придвижване на винения поток. Това я прави атрактивна и високотехнологична, икономисваща електроенергия и природни ресурси. Конструирана е така, че да се прилага щадящо отношение по в процеса на винификация и по-лесно да се поддържа необходимата хигиена. „Вила Мелник“ е обърната с лице към устойчивото развитие. И всичко това – достъпно да се види, усети, провери от всеки, всеки един ден!

Винарната има изградени подходи към двата централни входа за достъп на хора в количка, а най-голямото удобство е вътрешният панорамен асансьор . Размерите му позволяват чрез него да става придвижване между 3-те етажа. Винарната  разполага със специална тоалетна за хора с увреждания.

И до този момент във „Вила Мелник“ са гостували почитатели на виното с двигателни затруднения, а осигуреният достъп позволява разходка из винарната и с бебешки или детски колички.

Определено можем да кажем, че Винарска изба „Вила Мелник“ показва добрия модел за отношение към хората с увреждания и от The Wine Inside се надяваме, че той ще бъде мултиплициран и от останалите български изби!

И нещо в аванс: Традиционно, вече 3-та година, на 30 юни срещу 1-ви юли , над хълма на винарната,  екипът на „Вила Мелник“ организира нестандартен July – July Morning над лозята . Събитието е адресирано към хора, които обичат природата, виното, хубавата стара класика на музиката от 60-те и искат да прекарат една нощ под необятното чисто небе. Заповядайте!