Замисляли ли сте се, скъпи читатели и приятели на The Wine Inside, с какво не бихте се примирили, когато искате да се насладите на една прекрасна винена вечер навън? Безинтересни вина, посредствена кухня, силна музика, лошо обслужване, досадни съседи по маса…? Сигурно сте прави. Но има нещо, което е много по-важно. И това е правото ни да бъдем заедно с приятелите си. Дори когато животът им е по-труден и по-различен от нашия. Защото, ако трябва да определим виното с една дума, то тя би била “общуване”. Днес ви представяме инициативата на The Wine Inside в подкрепа на изграждането на достъпна среда за хората с увреждания “Cheers, together!”

 

 

Истината е, че това трябваше да се случи много по-отдавна. Но се случва сега, защото не може повече да се отлага. Вероятно малцина са обръщали внимание на достъпа до любимото си винено място – изба, бар, ресторант, магазин. Няколко стълби повече или по-малко за нас не са преграда. “А тоалетната къде е?” – “Само направо и по стълбите нагоре/надолу”. Обичаен диалог… Но всичко това се превръща в непреодолима преграда, когато сте с приятел  в количка. Той или тя получават пълната симпатия на собствениците и персонала, които обикновено са много любезни хора, и дори често с готовност ще ни помогнат да качим количката по стълбите, за да влезем в заведението. Е, за тоалетната, за съжаление, няма как да са от полза – дори и да е на етажа, обикновено вратата ѝ е малко по-тясна от количката. Съвсем малко, но достатъчно, за да не може да бъде използвана.

 

Преживявали ли сте го? – Аз, да. И в София, и по уж най-престижните ни морски курорти. В редките случаи, когато сме имали шанса да се радваме в компанията на своя добра приятелка в количка, съм обикалял от заведение на заведение, за да видя къде имаме шанс да влезем. Да, това е истината – не избираме нито по това колко богата е винената листа, нито пък колко изтънчено е менюто. Просто търсим място, където можем да се насладим на една приятна вечер заедно. И обикновено не намираме… Свикнахме с това нашата приятелка да не пие чаша вино заедно с нас, защото до най-близката достъпна тоалетна – тази в дома ѝ или на някоя бензиностанция, я делят поне трийсетина минути шофиране. А не бива да свикваме с това!

 

И понеже вярваме, че винената общност е призвана да бъде добрият пример в обществото, искаме да ви призовем да станете съпричастни на инициативата “Cheers, together!” – на усилието да бъдем заедно, да можем да си кажем заедно “Наздраве” с приятелите, които не могат сами да заемат мястото, което им се полага  на нашата маса. Нека във всяко винено място да има възможност хората с увреждания да се почувстват наистина “Добре дошли!”.  В над 90% от обектите това е напълно осъществимо. Да, може би ще коства малко повече усилия и допълнителни инвестиции. Но, бъдете сигурни – всичко това ще ви се възвърне. Многократно.

 

 

През следващите месеци ще започнете да виждате този стикер на винените обекти, които са положили усилия и са създали условия за достъп на хора с увреждания. А ние от The Wine Inside ще направим необходимото, за да ги популяризираме – очаквайте специална секция “Cheers, together!”, в която ще можете да ги откриете. Първо в София и големите градове. После, надяваме се, навсякъде. Вие сте на ход, приятели!

Каним всички, които желаят да се включат в инициативата “Cheers, together!”!, да ни пишат на: info@thewineinside.com. Ще се радваме, ако с нас се свържат и доброволци, които биха искали да ни съдействат при проверката на обектите, заявили готовност да станат част от инициативата и наличие на достъпна среда. Сами трудно бихме достигнали навсякъде. Но заедно можем да направим промяната! Да си кажем “Cheers, together!”!

 

*The Wine Inside изразява благодарност на г-жа Стефка Главчева, която подкрепи идеята ни и създаде логото на инициативата “Cheers, together!”!