Винен клуб “The Wine Inside” представя: Младите енолози на България

Дойде му времето! Да започнем да се събираме – единомишленици и винени ценители. Да опитваме и дискутираме интересни вина. Да се срещаме с интересните хора, които стоят зад виното. Да планираме и осъществяваме вълнуващи винени пътешествия – в България и по света. Да подкрепяме винените каузи, които си струват, и да търсим решение на проблемите, които им пречат. Да си говорим за книгите за виното, които разширяват хоризонта ни. Изобщо, дойде му времето на Винен клуб “The Wine Inside”.

 

Виното е еликсир на младостта. Така че, каква по-естествена премиера за Винения клуб от представянето на младите български енолози – хората, които, ако отстояват избора си да останат или да се завърнат в България, ще влияят и определят стилистиката на българските вина в следващите десетилетия. Казват, че един енолог говори чрез вината си. Но от срещите ми с български и световни енолози, съм се убедил, че те могат да ни кажат и много други интересни неща за винения свят. Поканихме трима от тях – те не са единствените млади енолози, но са единствените енолози в своите изби. И лично стоят зад технологичните решения за вината, които ще представят. Те са:

 

Мария Стоева, „Братанови“.

Магистър-енолог с Национална френска диплома за енолог (DNO) от университета в Дижон, Бургундия. След три кампании във Франция – в Шабли, Бургундия и Бордо, преди три години се завръща в България, за да започне да прави впечатляващи български тероарни вина. Млад енолог на годината за 2016 г. Един от редовните събеседници в The Wine Inside по интересни или малко познати теми, като „дъба и виното“ и “„Брет“ във виното – дефект или тероарна изява“.

 

Мария ще представи:

 • Розе „Мария“ 2015 „(Сира; отлежавало 4 месеца в бъчва )
 • Мавруд 2015 – премиера! (Лимитирана серия от 700 бут.)
 • 3-Бленд Мерло Каберне Фран и Рубин 2013
 • Тамянка Лейт Харвест 2015

 

Елизабет Портева, „Бендида“

Елизабет твори в избата, построена от прадядо ѝ през 1936 г. Тя е четвърто поколение винар, магистър от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Прави кампании в три винарски изби в България и една в Нова Зеландия. Преди 10 години започва да се занимава със сомелиерство и заедно със семейството си създават и развиват Енотека Бендида и първия винен клуб в Пловдив.

 

Елизабет ще представи:

 • Бендида Врачански Мискет 2017 – лимитирана серия от 800 бутилки /необработено, все още не е бутилирано/
 • Бендида Розе Рубин 2017 – лимитирана серия от 3000 бутилки /необработено, все още не е бутилирано/
 • Бендида Рубин 2015 – лимитирана серия от 1900 бутилки /последни бутилки/ – без дъб, нефилтрирано
 • Бендида Рубин и Мавруд 2015 – лимитирана серия от 970 бутилки /последни бутилки/ – отлежало 1 година във френски дъбови бъчви, нефилтрирано

 

Свилен Георгиев, “Малката Звезда”

Магистър от Университета по хранителни технологии в Пловдив.По време на обучението си е бил на стаж в две български изби, а през имналата година бе помощник технолог в изба в Клеър Вали, Австралия. Работи основно с червени сортове грозде и се страя на постигам максимално добрият и задоволителен за мен резултат със всяко вино.

 

Свилен ще представи:

 • Енигма Шардоне Барик 2016,
 • Енигма Сира 2016,
 • Енигма Мавруд 2015,
 • Енигма Експирианс 2013

 

С младите енолози ще разговаряме както за вината им, така и по много други теми, които интересуват винените ценители. Какви са предизвикателствата и проблемите, които срещат в работата си, какво е съвременното разбира за стилистика на вината, могат ли местните сортове да оформят облика на българското вино сред чуждестранните потребители или това е  една романтична самозаблуда, готови ли са избите ни за развитие на винен туризъм и пр.

И разбира се, домакините ни от Елвинос ще се погрижат да осигурят минерална вода, хляб, хапки – всичко необходимо за една интересна дегустация.

 

Един от членовете на Винения клуб “The Wine Inside”, определен чрез томбола, ще си тръгне с емблематичното издание „Wine Folly“ – пътеводителят на . Маделин Пукет и Джъстин Хамак  за всички любознателни хора, които имат нужда или от основополагащи знания за виното, или от систематизиране на вече натрупаните знания, или просто от справка и подсещане за определени сортове, стилове, географски произход и наименования на виното. С други думи, настолна книга за всяка винена библиотека.  Книгата е предоставена от нашите партньори от „ДиВино“.

 

Ще има и други приятни изненади за членовете на клуба, които ще разкрием на място!

 

Важно: Виненият клуб “The Wine Inside” ще бъде отворен за нови членове. Но принципът е  Prior in tempore, potior in iure, – „първите по време ще са по-силни по право“.  Или с други думи, при всяко събитие на клуба – събирания, ексклузивни дегустации, тематични вечери и пр., приоритет за участие ще имат действащите му членове. И само ако останат места, ще бъде отворено и за други. Така че, присъединяването ви на предстоящата първа сбирка ще бъде допълнително предимство за в бъдеще.

 

Събитие: Първо събиране на Винен клуб The Wine Inside

Тема: „Младите енолози на България“

Дата: 2 март 2018, (петък)

Място: Елвинос, ул. „Пирин“ 89, София (в близост до МОЛ България) Вж. на картата тук.

Час: 19:00-20:30

Вход: 20 лв. (заплащат се на място, на касата на магазин Елвинос)

Задължителна резервация: чрез лично съобщение през фейсбук страниците на  The Wine Inside или на Елвинос, на е-майл: south@abv.bg или на тел: 0888931718. Резервацията ви трябва да бъде потвърдена! Местата са ограничени – все пак искаме да запазим клубния характер.