Винен клуб “The Wine Inside” представя: Грузинска бренди вечер

Като комплексно развити личности, във Винения клуб на The Wine Inside се интересуваме и от пътя на виното, когато то се превърне в бренди. И ако за истинските ценители на тази напитка съществува регион извън Франция, който неудържимо провокира техния интерес, това несъмнено е Кавказ. Вековното съперничество между Грузия и Армения за това кой е по-добър в производството на бренди, е толкова пословично, че се е превърнало в неизменна част от местния фолклор. Ние, обаче, ще се придържаме към историческите факти и ще ви представим “пионерите” в някогашната Руска империя – “Сараджишвили” от Грузия. Основаният от Давид Сараджишвили през 1884 г. “Тбилиски конячен завод” не само получава статут на “Доставчик на двора на негово Императорско Величество”, но и бързо намира световно признание, печелейки златни медали на изложенията в Париж, Брюксел и Чикаго. Сега, за първи път в България, членовете на Винения клуб на The Wine Inside ще могат да участват във вертикална дегустация на пълната гама брендита “Сараджишвили”, които ексклузивният представител за страната, “Петробалк” ООД, внася на нашия пазар.

 

Една грузинска бренди вечер, разбира се, не може да премине просто ей така! Че ще си поговорим за историята на конячното производство в Грузия (да, така ще го наричаме поне до 1909 г., когато Френското правителство кодифицира употребата на означението “коняк” за конкретния регион), е ясно. Всъщност животът и апостолските дела (не само за грузинското вино и бренди) на учения, предприемача, мецената и филантропа Давид Сараджишвили – създател на дестилерията, заслужават да им бъде посветена една цяла отделна сбирка на Винения клуб. Но аз ще се опитам да ви ги представя по-накратко, оставяйки достатъчно време за всеки от гостите, който иска да влезе в ролята на грузински “тамада” и, вдъхновен от дегустираните брендита, да докаже ораторските си умения чрез някой класически тост.

Ще разберем кои са сортовете грозде, които се използват за производството на бренди “Сараджишвили” и го правят толкова уникално, кое е характерното за технологичния процес, какво се крие в 16-те хиляди бъчви, в които понастоящем се съхранява наследството на Давид (в “трезорите” и до днес се пазят дестилати, произведени под личния му контрол в края на XIX век) и защо брендито “Сараджишвили” е не само автентично, но и в има много по-силна връзка с коняка от конкурентите си в света на брендито. Последното всъщност е една много интересна история, която доказва, че сред големите имена може да има много повече приятелство, отколкото конкуренция.

И, разбира се, истинска грузинска вечер без истински грузинец не бива! Така че, нашият официален гост (можем да го наречем и официален домакин) не само ще отговори на всички въпроси, които възникнат, но и ще ни разкрие какво е типичното мезе, с което грузинците пият своето бренди ( а най-смелите от гостите ще могат дори да го опитат).

 

 

Какво ще дегустираме:

– „Sarajishvili” *** – бленд от дестилати, отлежали 3 години.

– „Sarajishvili” ***** – бленд от дестилати, отлежали 5 години.

– „Sarajishvili” VS – бленд от дестилати, отлежали 6-10 години.

– „Sarajishvili”  VSOP – бленд от дестилати, отлежали 9-12 години.

– „Sarajishvili”  XO – бленд от дестилати, отлежали до 30 години.

 

Само във вечерта на събитието брендитата Sarajishvili” ще могат да бъдат закупени на специална цена.

10% отстъпка за членовете на Винен клуб “The Wine Inside”!

 

Ще спазим и традицията на всяка от сбирките на Винен клуб The Wine Inside да си говорим и за книги. Ще ви представим изданието „Майсторът на вино“ от Ноа Гордън, предоставено от нашите партньори от DiVino, което един от клубните членове, определен чрез томбола, ще получи като подарък в края на вечерта.

 

Събитие: Винен клуб The Wine Inside: Ексклузивна дегустация на грузинско бренди “Сараджишвили”

Тема: “Грузинска бренди вечер”

Дата: 12 април 2018 (четвъртък)

Място: Елвинос, ул. „Пирин“ 89, София (в близост до МОЛ България) Вж. на картата тук.

Час: 19:00-20:30

Вход: 20 лв. (заплащат се на място, на касата на магазин Елвинос)

Задължителна резервация: чрез лично съобщение през фейсбук страниците на  The Wine Inside или на Елвинос, на е-майл: south@abv.bg или на тел: 0888931718. Резервацията ви трябва да бъде потвърдена!

Местата са ограничени – 30 души!