„Непознатата Бургундия“ – само за ценители!

 

Истинска бургундска вечер предложи на клубните си членове The Wine Inside със селектираните и представени лично от енолога Мария Стоева вина от каталога на Seewines и с автентичното авторско бургундско меню на шеф Антоан Верест от L’Instant Boutique&Catering. Защо всъщност организирахме това събитие и с какво то бе по-различно от повечето винени вечери, провеждани в София?

 

 

Първо, това бе един от редките случаи, в които селекцията на избите и вината бе извършена от енолог, и то възпитаник на университета в Дижон, Бургундия, и притежател на Национална френска диплома за енолог (DNO), каквато е Мария Стоева. Трудно някой може да има по-прецизна и адекватна преценка, основана на личния опит, за един винен регион със световна популярност, но в същото време с толкова много непознати и ценни вина от малки семейни изби и специфични тероари. Ще видим дали това ще остане прецедент или идва времето, когато браншът все по-често ще разчита на нашите енолози с опит във водещите винени държави, като консултанти при избора на вина за внос. От това българската винена публика само би спечелила.

 

 

Второ, всички обичаме Бургундия и се вълнуваме от най-престижните ѝ апелации, но обикновено винаги сме се изправяли пред два основни проблема: или сме се сблъсквали с бариерата на непосилните цени на вината, които си заслужават, или пък сме оставали разочаровани от опита си с “масовките”, които разчитат за пазарния си успех само на означението за произход върху етикета си. Това събитие си бе поставило и тази цел – да запознае винената ни публика с интересни тероарни вина от различен клас и от по-малки производители, които да могат да бъдат намерени на справедливи цени и в България.

Мария се спря на две изби – Domaine Patrick Clerget, която е записана в книгата на рекордите на “Гинес”, като най-старата семейна винарна в Бургундия и света, основана през 1268 година, и  Domaine Antonin Guyon – залагаща на философията за  щадящи и минимални обработки на лозята, за да се покаже тероарът в най-автентичния му вид. Представени бяха следните вина, и то в тази последователност:

 

 

 

 

 

Domaine Antonin Guyon – Corton-Charlemagne Grand Cru 2015

Domaine Antonin Guyon – Savigny-Les-Baune “Les Goudelettes” 2015

Domaine Patrick Clerget – Gevrey-Chambertin 2014

Domaine Patrick Clerget – Chassagne-Montrachet 2013

Domaine Patrick Clerget – Saint Aubin 1er Cru “Les Frionnes” 1983 (абсолютно запазено Шардоне в своите достолепни 35 години!)

 

Трето, държахме да създадем максимално автентична бургундска атмосфера, разкриваща неповторимия характер на тероарните вина, като елемент от кулинарната култура и вековните традиции на региона. Затова бяхме безкомпромисни – и в избора си да ангажираме шеф Антоан Верест – 4-то поколение кулинар (когото, всъщност, кани и Френското посолство в София за своите събития), и в решението си да му възложим да предложи авторско меню с класически бургундски блюда като акомпанимент към всяко от представените вина:

Foie gras de canard mi-cuit à l’Armagnac, compote d’abricot et pain d’épices

Escargots à la Bourguignonne

Œufs en meurette

 Joues de bœuf braisé, écrasé de pommes de terre, sauce au Pinot Noir

Tarte bourdalou

 

Четвърто, бяхме замислили едно наистина клубно събитие – на което клубните членове да могат в уютна обстановка пълноценно да общуват и дискутират, както с енолога, така и помежду си, по всички въпроси, свързани с темата на вечерта. И независимо, че събитието привлече хора от различни професионални сфери – дипломати, ресторантьори и предприемачи, професионалисти и любители, в тази вечер всички те можеха спокойно да споделят мнението си, да питат и да получат отговори. Да, това наложи силно да ограничим броя на участниците в „Непознатата Бургундия“, но искахме да покажем, че тематичните клубни събития имат своята собствена ниша в нашия винен живот. И че именно чрез такива тематични вечери можем много повече да допринесем за развитието на винената култура, отколкото чрез масови събития, без обособен таргет, в които мерило за успеха е броят на посетителите.

 

 

Пето, но то може би е и най-важното, в лицето на Мария Стоева и Seewines открихме партньори, които споделят тази философия, и бяха готови да подкрепят един по-различен подход при представянето на един от най-престижните в света винени региони – Бургундия.

 

Това е The Wine Inside: винаги нещо по-различно, винаги нещо по-интересно!

 

***

*The Wine Inside изразява благодарност за предоставените кадри от събитието на Ивайло Катерски и Via Vino.