Николай Колев, “Deuce Winery”: Ще виждате вината ни само когато годината е отлична, а продуктът – безкомпромисен!

„Ако можеш да не пишеш, не пиши“. Тази мисъл често е приписвана на Л.Н. Толстой. Но всъщност това, което Лев Николаевич отбелязва в Дневника си на 19 октомври 1909 г., е „Пиши само тогава, когато не можеш да не пишеш“. Което е малко по-различно. Сетих се за това, защото следващите редове са за двама енолози, които, по мое скромно мнение, изповядват подобна философия – „Прави вино само тогава, когато не можеш да не го направиш“. Пък и заговорим ли за съчетанието на вино и рок музика, алюзиите с класическите произведения си идват някак си съвсем естествено. Но, всичко по реда си…

 

 

За проекта…

 

“Deuce winery” е проект на двама енолози и музиканти – Николай Колев и Лало Гешев, които работят заедно и споделят общи идеи през последните 15 години. И освен страстта си към правенето на вино, двамата сме отдадени и на общ музикален проект – рок-банда. Това не само е антистрес терапия, но и ни вдъхновява и зарежда с нови идеи. “Deuce winery” е факт от една година, но е в умовете и сърцата ни от много повече време.

Проектът е тясно профилиран във вина, които са в строго лимитирани серии, за да представят съвременния поглед на българското винарство и да заинтригуват нашата публика за такъв тип вина. Заложили сме изключително не само на технологията, на работата на лозето и в избата, но и на визията на продукта. В този аспект, на визуализацията, в проекта има и трети човек – Йордан Желев – the Labelmaker, който изгради визията на “Deuce winery”.

 

 

 

Така че, това е проект, който се базира на опита ни през последните 20-на години – на търсене и експериментиране, и цели да покаже най-доброто, на което сме способни – едно лице, което да е интересно и иновативно – приятна изненада за винената аудитория. Затова серията е къса и я предлагаме само в специализирани винени магазини и ресторанти.

 

За философията и подхода…

 

Искаме да достигнем максимално близо до нашата аудитория. Това ще отнеме значителна енергия, но ние не мислим да я щадим. Концентрирали сме се не само върху създаването на виното, но и върху представянето му пред консуматорите. Уповаваме се в работата си на най-добрите съвременни практики при винопроизводството. За първото си вино – „шардоне барел ферментед“, сме използвали американската версия на тази технология, изискваща изключителни усилия и инвестиции. Самите процеси са много трудоемки и изискват много човешки труд.

Работим активно през годината в самото лозе, което сме избрали. Стриктна клонова селекция за сорта „шардоне“ – използвани са само два от най-добрите клона в световен аспект. Добивът е изключително нисък – 250-300 кг/декар. Ръчно бране в касетки. Сортировъчни маси, фракциониране до изключително педантични стойности, ниски нива на мътност и най-трудната работа – процесът на ферментация в самата бъчва и подборът на бъчвите. Изисква се много внимание и буквално много безсънни нощи, за да протекат процесите така, както трябва.

Отлежаването в бъчвите е с една по-кратка продължителност спрямо обичайната – виното ни отлежава между 6 и 7 месеца в бъчвата. Всички процеси се случват в нея. Не сме използвали почти никакви методи за бистрене. Изповядваме разбирането, че когато гроздето е зряло и здраво, то само, по естествен път, се стабилизира. Този тип „барел ферментед“ е необработен и нестабилизиран, почти няма филтрация на виното. Но пък и работим с изключително здрава и качествена суровина, която ни дава спокойствие за крайния продукт.

 

Емблематичният рок фестивал в Каварна вече няма да се провежда. Дали днес рокът и бутиковото вино не са обречени да бъдат пренебрегвани от масата и оценявани само малка, просветена публика?

 

Най-добрият подход е да се съчетават двете неща – рокът и виното. Един рок фестивал може и да си отиде, но на негово място ще се появи нов. Нашата група всъщност също има свой рок-фестивал – „Стряма рок“. Голяма част от неговата аудитория е „винена“, идват и много енолози. Тази година ще се състои 5-то му издание, а „домакин“ отново ще бъдат лозята на „Вила Юстина“. Изживяването е невероятно.

 

Николай Колев и Лало Гешев на рок-феста „Стряма рок“. Източник: Фейсбук страницата на „Вила Юстина“

 

Следващото ви вино?

 

Замислен е, и вече е в процес на развитие, и „червен“ проект, който ще излезе през есента. Следващото ни вино отново ще има контакт с бъчви. Отново ще бъде единичен проект. Гроздето е буквално „органик“, а добивът е още по-редуциран – максимум 200 кг/декар. Вече 6 години работим върху това лозе, а през 2016 г. показателите на самото грозде достигнаха своя пик – близо 30% захарност – много концентрирано, много интересно. Така че очакваме продуктът да бъде много добър.

Както при „шардоне барел ферментед“, това също ще е уникален проект. Целта ни не е просто да покажем на публиката, че можем да правим добро, каберне, мерло, сира, малбек, пино ноар… Целта ни е да правим вина, които наистина да изненадват и вдъхновяват публиката.

Замислили сме да направим и вино на “Deuce winery”  и извън България, като покажем нашия стил, използвайки грозде от местни сортове. Но по тази тема нека засега да не разкривам повече.

 

Продължавате да се фокусирате върху прецизността?

 

О, това е заложено в самата философия на “Deuce winery”. Ако годината не е достатъчно добра, ако не сме направили виното такова, каквото сме искали да бъде, “Deuce winery” просто няма да излезе през съответната година. Вино ще се представя само когато реколтата е изключителна, а продуктът интригуващ.

Голямата ни идея в бъдеще е да се изтеглим дори и от ресторантите, и да създадем един винен кръг на почитатели на вината “Deuce winery”. Може би ще ни отнеме няколко години, но сме решени да го постигнем – да изградим такова доверие към вината си, че хората да са готови да ги закупят дори „на зелено“.

Правим вината си в много къси серии – от около 1000 бутилки. И заставаме с лицата и имената си зад всяка от тях. Не искаме това да са вина, които ще висят  някъде по рафтовете на магазините, а искаме да бъдат очаквани с интерес и нетърпение. Да знаят нашите потребители, че видят ли вино на “Deuce winery”, това е знак за безкомпромисно качество!

 

*Новините около “Deuce winery” можете да следите на тяхната фейсбук страница.