Николай Колев и Лало Гешев от Deuce Winery: “До Кентъки и назад”

Не знам дали всички мечтатели са пътешественици, но затова пък всички пътешественици трябва да са мечтатели. А Лало Гешев и Николай Колев – енолозите, които стоят зад проекта Deuce Winery, са не само пътешественици и откриватели в света на виното, но и рок музиканти. С други думи – компания, която е удоволствие за всеки ценител на качествената музика и елегантното вино. Останах силно впечатлен, когато на миналогодишното издание на Балканския винен фестивал представиха своето Chardonnay Barrel Fermented 2016. При последния ни разговор Ники ми каза: „Ще виждате вината ни само когато годината е отлична, а продуктът – безкомпромисен!“. А сега се задава нещо наистина революционно – Deuce Chardonnay Double Barrel 2016 – завършено в бъчви от бърбън!

 

И този път двамата енолози не са изневерили на стила си да се фокусират в къси серии, за да изпипат докрай всеки детайл от създаването на виното. Затова и за тях винаги пиша с удоволствие. Да, именно за тях е тази история. Защото 840-те бутилки нямат нужда от особена реклама – достатъчно е всеки от приятелите им във фейса да изпие по една и ето – половината вече ще са им сърдити, че за тях не е останало. Дори и аз самият още не съм го опитал.

Фотография: https://www.thelabelmaker.eu/

Но аз обичам да предвкусвам виното. Обичам да размишлявам над историята, да съпреживея идеята, да се опитам да „чуя“ споровете, които са раждали верните решения, да потърся трудностите и разочарованията, които обикновено се крият зад всеки успех. Когато подходът е автентичен и оригинален, „пътешествието“ до чашата в ръката ни е не по-малко вълнуващо от насладата от самото вино.

Затова се опитвам да видя пътя на Ники и Лало през тези 8 години, в които работят над проекта Deuce Chardonnay Double Barrel. Да подберат правилното лозе от Черноморския регион, което да им даде Шардонето такова, каквото искат да бъде. Да открият най-добрата бъчварница в Кентъки, която да им осигури точните бъчви за тази, поне по нашите винени ширини, ексцентрична идея, която премества границите на познатата винификация.

Виното преминава през два вида бъчви (оттук и името Double Barrel). Ферментира и отлежава 9 месеца в традиционни нови винени бъчви от Американски дъб, като финално  отлежава 47 дни в 200-литрови (53-галонови) бъчви от бърбън, използвани в дестилерията между 6 и 20 години. Всяка бъчва се представя по различен начин, така че е нужно време, за да се разберете истинският ефект върху виното и да се постигне перфектно балансиран резултат. Когато накрая Ники и Лало опитват виното, се убеждават, че процесът на отлежаване с два вида бъчви му е придал допълнителна сложност, облота и текстура.

Така че, очаквам това вино да донесе много приятни изненади на винената публика. Пък ако успее да привлече към винената общност и част от любителите на бърбън, ще можем да говорим не само за иновативния му подход, но и за просветителската му мисия.  Но аз не искам да предпоставям нещата и вярвам, че всеки винен ценител трябва сам да формира своето мнение. Може би Chardonnay Double Barrel 2016  няма да бъде прието еднозначно, но със сигурност няма да остане незабелязано. Не може да остане незабелязана и отново перфектната работа върху визията на Йордан Желев, The Labelmaker. То си е така – съберат ли се хубави хора, обикновено се получават добри неща.

*Фотография на корицата: Личен архив Deuce Winery.