Deuce Winery в София: Double Barrel, Triple Fun!

Това е най-краткото определение за представянето на Лало Гешев и Николай Колев – енолозите на проекта Deuce Winery пред членовете и гостите на Винения клуб на The Wine Inside в уютния Elvinos – Wine Boutique. Класни вина, интересни истории за създаването им и оживени дискусии, за перспективите пред българското вино. И за перспективите пред винените проекти – една тема, която следим в публикациите си още от самото начало. Вината: и четирите представени вина бяха впечатляващи, но несъмнено звездата на вечерта бе Deuce Chardonnay Double Barrel 2016.

 

 

Да припомним накратко историята му: 8 години работа, в които Ники и Лало работят над проекта Deuce Chardonnay Double Barrel – подбират правилното лозе от Черноморския регион, което да им даде Шардонето такова, каквото искат да бъде. След това проучват и експериментират с различен тип дъбови бъчви от различни региони, докато открият най-добрата бъчварница в Кентъки, която да им осигури точните бъчви за тази, поне по нашите винени ширини, ексцентрична идея. Проектът Double Barrel обръща утвърдените клишета надолу с главата, което добре е уловено и пресъздадено и от дизайнера на етикета – Йордан Желев, The Labelmaker, при визуализацията на виното.

Шардонето преминава през два вида бъчви (оттук и името Double Barrel). Ферментира и отлежава 9 месеца в традиционни нови винени бъчви от Американски дъб, като финално  отлежава 47 дни в 200-литрови (53-галонови) бъчви от бърбън, използвани в дестилерията между 6 и 20 години. Когато накрая Ники и Лало опитват виното, се убеждават, че процесът на отлежаване с два вида бъчви му е придал допълнителна сложност, заобленост и текстура.

840 бутилки. Толкоз.

 

 

Ние, от Винения клуб на The Wine Inside, поехме вината за намаляването на тази и без това къса серия.

 

Дегустирани бяха:

Deuce Chardonnay Barrel Fermented 2016, 1200 бутилки (последни 300 бутилки). Отлежавало е 7 месеца в 225-литрови нови бъчви от американски дъб.

Deuce Chardonnay Double Barrel 2016 – 840 бутилки. Ферментира и отлежава 9 месеца в традиционни нови винени бъчви от Американски дъб, като финално отлежава 47 дни в 200-литрови (53-галонови) бъчви от бърбън, използвани в дестилерията между 6 и 20 години.

Deuce Grenache Rose 2017 – 630 бутилки. Премиера!

Deuce Cabernet Franc Barrel Select 2016 – 930 бутилки (последни 250 бутилки). Отлежавало е 11 месеца в 225-литрови бъчви от френски дъб.

 

 

И разбира се, на всяка клубна среща си припомняме, че „В началото бе Словото“ и си говорим и за книги. И подаряваме книги. Този път жребият определи Иван Карагеров да си тръгне с  “Оцетът на милиардера – аферата с най-скъпата бутилка вино в света” от Бенджамин Уолъс, предоставена ни от нашите партньори от DiVino.

 

Тук по принцип би трябвало да ви пожелаем приятни летни емоции и незабравими преживявания, и да ви кажем да ни очаквате с още по-интересни събития отново през есента, обаче… това не е всичко от Винения клуб на The Wine Inside за това лято. Очаква ни… Но да не издаваме всичко отсега!

 

 

* The Wine Inside изразява благодарност на Патрисия Георгиева за предоставените снимки от събитието!