Всъщност, не всичко ще е различно. Доброто настроение, което е запазена марка на изложението, изобилието от български производители, което тази година е рекордно – 85, от които цели 13 дебютанти, над 550 вина (стягайте се, че е само три дена!), интересните майсторски класове (на един които специално ще ви обърна внимание) – това са характеристиките на  DiVino.Taste, които от години са го превърнали във флагмана на винените изложения в България. И пак по традиция, за българите по света, ангажирани с винения бранш, DiVino.Taste е своеобразна Българска Коледа, заради която се завръщат в Родината от всички краища на света. Кое, обаче, ще бъде различно?

 

DiVino.Taste 2019 започва с Националната конференция „Българското вино в ХХI век“. Този факт може и да остане незабелязан за обикновения винен ценител, който просто желае да се наслади на многообразието от качествени български вина, но за бранша и за бъдещето на българското лозаро-винарство това събитие може да бъде преломен момент. Не само защото е дошъл моментът да бъдат поставени и дискутирани неотложните проблеми през българските винопроизводители и да бъдат предложени конкретни решения за тях – резултат от дълга и упорита подготвителна работа.

 

 

Много стратегически теми ще постави конференцията:  анализът на нормативната уредба и необходимостта от конкретни промени в регулацията на винопроизводството, адаптивността на виненото образование към съвременните потребностите на пазара и създаването на условия за запазването на младите и компетентни специалисти (агрономи, енолози, маркетолози), формирането на винения туризъм като съществена част от туристическия продукт на страната и изграждането на адекватна експортна инфраструктура, позволяваща успешната конкурентоспособност на българското вино – всичко това трябва да получи своите отговори в този Ден първи – за  DiVino.Taste 2019 и за българското вино в следващото поне десетилетие. Всъщност, и сами можете да видите цялата програма на конференцията.

 

 

Скептиците вероятно ще кажат, че браншът е твърде разнороден, прекалено разпокъсан и с достатъчно противоречиви интереси, за да може да бъде обединен около общи решения. И ще цитират не един или два примера от миналото. И биха били прави, ако… Ако на този форум отново се подходи постарому – като една или друга тема се „монополизира“ от една или друга група, към която останалите – „со кротце, со благо“ , са призовани да се присъединят. Да, този модел, понякога воден от най-добри намерения, друг път  – от не чак толкова, доказа своята ефективност. Сега трябва да е различно. Водеща трябва да бъде самата гилдия.

 

 

Време е браншът да поеме отговорност за своята съдба и своето бъдеще. Няма как да продължава да чака на някой друг, нито да живее със заблудата, че безкрайно може да се спасява поединично. А Държавата да се вслуша в гласа му, ако, първо, може достатъчно добре да артикулира какво иска от нея и достатъчно силно и убедително да го заяви.

 

 

Добрата новина е, че изглежда този път една критична маса от гилдията вече е узряла за този извод и е готова да действа. Дали е така – конференцията ще го покаже.  И най-вече нейната устойчивост в месеците, които следват.

 

 

Бъдете там, уважаеми винопроизводители!  Малко са форумите, от които толкова ясно може да се чуе гласът ви и никой от тях те бива да бъде пропуснат. Българското вино има шанс – със вас и чрез вас!

 

 

 

И нещичко за финал. Нещо хубаво. Един майсторски клас. Един спомен за един един от най-талантливите ни енолози и, още по-важното, за един страхотен човек.  По най-добрия начин, чрез който можем да си спомним за него – чрез вината му. Да, става въпрос за Алекс Велянов.  „Трибют за Алекс Велянов“. С вината, които той създаде на няколко континента. И част от които дори не успяха да стигнат до пазара. Една дегустация, водена от другата „сова“ – Асен Станев, която няма да се повтори.

 И понеже става въпрос за Алекс Велянов, това няма как да остане „само“ една неповторима дегустация. Всички приходи от този майсторски клас ще бъдат дарени на специално учредена фондация, която ще подпомага образованието и професионалното развитие на млади български винари. Защото силно се нуждаем от нови таланти като Алекс!

DiVino.Taste 2019 идва! И е готово да ни предложи много емоции. А вие готови ли сте?