DiVino TOP 50 и значението му за винената общност

Към момента, в който започвам да пиша този текст, билетите за специалното събитие на DiVino Top 50 – отворената за любителите дегустация на TOP 50 най-добрите български вина, което ще се случи на 11 март, вече са продадени. Това ми дава авторската свобода да пиша, без да бъда заподозрян в реклама на събитието. При все че не бих имал никакви скрупули да го рекламирам. И след малко ще обясня защо. По-важното, обаче е, какво е значението на тази класация за винената общност:

DiVino TOP 50 в същността си е признание за таланта, труда и постоянството на българските винопроизводители. С цялата условност на всяка една класация, това е единственият български форум, който акцентира върху техните постижения. Неведнъж съм писал, а и организаторите са го казвали, че попадането в Топ 50 вече е спечелена награда. Защото правилото „една изба – едно вино“, вече поставя фокуса върху утвърждаването на общността, а не върху състезанието. И въпреки, че понякога организаторите са получавали упреци заради тази концепция, но за мен това е едно от основните достойнства на класацията. Всъщност решението тази година всичко да стане ясно на самата церемония, потвърждава уважението на организаторите и към производителите, и към винената публика.

DiVino TOP 50 за тези вече 10-на години се утвърди като най-авторитетната и престижна класация. Знам, че това твърдение ще провокира реакции сред някои хора в бранша, но тук се базирам на дългогодишните си наблюдения. Не само, че класацията се очаква с нетърпение от цялата винена общност, но тя някак си се е „институционализирала“ и в обичайните ни винени разговори. Затова по-рядко ще чуете „това вино е номер 1 в класацията DiVino TOP 50“, отколкото „Това е най-доброто българско вино за 2022“. И причината не е, че няма друга класация (нищо не пречи такава да се направи – било от енолозите, било от търговците на вино), а че през тези 11 години екипът на Дивино доказа, че работи отговорно, професионално и добронамерено към българските производители и техните вина. Можеш да постигнеш ефект 1, 2, 3 години, но няма как да се задържиш повече от 10, ако не си истински и честен. Гостуването ми миналата година в панела, който определи класацията за 2021 година затвърди това мое убеждение.

DiVino TOP 50 се отваря и развива. Нищо не пречи на постоянната дегустационна комисия на DiVino самостоятелно да дегустира и определя класацията. Там са едни от най-знаковите имена в съвременното българско вино – притежават достатъчно и авторитет, и опит, и постижения. Но светът е динамичен. И виненият свят също следва да бъде динамичен. А това предполага да бъде „чуто“ мнението и на по-широк кръг хора, ангажирани с винената тема – сомелиери, енолози, търговци, журналисти и блогъри. Вероятно това провокира възмущение в най-консервативната част от винените професионалисти, но не трябва да забравяме, че виното не е само технологичен продукт – то има своята културна идентичност и комуникационна мисия. А това означава да приемем, че нашето мнение може и да не е единствено правилното – дори и да сме след доайените на винарството в България. Не е лесна тази стъпка – с приемането на различното мнение, но тя ще даде сериозен импулс в развитието на българското вино. „Малка крачка за човека – голям скок за общността“. Това, разбира се, не важи само по отношение на класацията. Тя е част от цялостната картина.

Но това вече са по-философски теми. А сега е време да разберем каква ще бъде класацията DiVino TOP 50 – най-добрите български вина за 2022 и да се насладим на тези шедьоври.