Граф Стефан фон Найперг представи първото бяло вино на Домейн Беса валей

Enira White 2018 е дългоочакваното първо бяло вино на винарната от с. Огняново, обл. Пазарджик, което бе официално представено на „Парти в бяло“ в Университетската ботаническа градина. Проектът за бяла Enira започва през 2015 година със засаждането на лозето с три бели сорта, типични за долината на река Рона във Франция – Русан, Марсан и Вионие. Купажът е в съотношение 50% Марсан & 26% Русан & 24% Вионие.


Първата реколта на Enira White е брана на ръка, гроздето е внимателно сортирано още на лозето и след това във винарната, алкохолната ферментация е протекла при контролирана температура 14-16 градуса в продължение на 20 дни, след което между 3 и 6 месеца виното е лежало върху фините утайки с постоянен батонаж. Всеки от трите сорта в купажа е винифициран отделно.

Домейн Беса валей е разположена сред варовикови хълмове между Родопите и река Марица. Климатът е континентален, с горещо лято и студена зима.  Долината е отворена само от запад и изток, което дава възможност на свежите въздушни потоци да навлизат свободно и лозята да са винаги добре проветрени. Почвата в долината е глинесто-песъчлива и глинесто-камениста, примесена с варовик. Варовитата скала e само на половин метър под почвения слой.

Именно тероарът бе акцентът в изказването на граф фон Найперг:

„Това, което целяхме да направим с бялата Enira, е, както с останалите ни вина – да предизвикваме! Засадихме сортовете от Долината на Рона, които добре понасят горещината, защото в Беса валей наистина е много топло. Искахме да създадем едно преди всичко тероарно вино – варовикът ни „дава“ много свежест и добра киселинност. Когато за първи път моят приятел Марк Дворкин ми представи виното в Сент Емилион, бях много учуден. Ако затвориш очи, трудно ще познаеш какво е това вино – може да си помислиш дори, че е червено. Сигурен съм, че ще намери много почитатели!“