“Ева” – от “реброто” на Бургозоне

 

Сезонът на клубните сбирки на The Wine Inside започна с премиерите на “Шато Бургозоне”, представени от Биляна Маринова. Кои бяха дегустираните вина в Elvinos – Wine Boutique, които отново бяха любезни домакини на сбирката на Винения ни клуб, можете да си припомните тук. Наред с другите интересни събития, това, което сме предвидили да бъде акцент в клубните вечери през сезон 2018/2019 г. ще са избите-членове на Асоциацията на независимите лозаро-винари. Вярваме, че българската публика трябва да бъде по-добре запозната с философията на тези, предимно семейни, изби и стриктните правила, които обединяват членовете на Асоциацията, гарантиращи непрекъснат контрол във всеки етап на производството на грозде и вино. А “Бургозоне”, със своите 100 хектара лозя, е един от най-големите сред “малките” винопроизводители. Но въпреки мащабите, много от дейностите в производствения процес, сред които и гроздоберът, се правят ръчно.

 

Разбира се, премиерата на всяка нова реколта е вълнуваща и интересна. Още повече, когато, наред с дегустирането на вината, се води интересен и непринуден разговор за всичко, свързано с тяхното производство и хората, които стоят зад всичко това. В “Бургозоне” имат една утвърдена традиция при “раждането” на всяко ново вино от колекционния им клас – да бъде посветено и кръстено на новородените членове на фамилията – “Ирис”, “Филип”, а вече и най-младото попълнение – “бебето” “Ева”. И докато за самата г-ца Ева все още има доста време до момента, в който ще може легално да се наслаждава на виното, носещо нейното име, то за ценителите и приятелите на “Бургозоне” времето на Кюве “Ева” 2017 вече е дошло.

 

 

 

Всеки от гостите ни имаше своя винен фаворит. Но общото мнение бе, че такива срещи наистина приближават и виното до публиката, и публиката до виното. Веднъж опитал и харесал, ценителят иска не само да опознае и други вина от избата, но и да види нещата “на терен” – лозята, избата, региона и невероятния Дунав, който се простира в подножието на “Бургозоне”. И тъй като вече стартирахме и Винените пътешествия, започваме да планираме нови маршрути в събитийния ни календар.

 

 

А интересът и любознателността на клубните членове обикновено толкова силно впечатлява гостите, които представят вината си, че с удоволствие ще цитирам едно от обобщенията: “Тук хората сякаш не са дошли на дегустация, а на библиотека”. И наистина, това впечатление се подсилва както от атмосферата на тези клубни вечери, така и от факта, че на всяка от сбирките се представя книга – обикновено пряко (документално или художествено) свързана с виното. И този път не бе изключение – на редовната ни томбола Биляна изтегли Илина Чумаченко, която си тръгна с “Винена афера” от Питър Мейл, любезно предоставена ни от нашите партньори от ДиВино.