Лука Мушенте, Фириато: Виното не е само удоволствие от живота, но и отговорност към природата и хората

Минути след приключването на майсторския му клас „Фириато – Автентичните вина на Сицилия“ на „Whisky, Rum & Wine Master test“ и малко преди да отлети от страната, с Лука Мушенте, Brand Ambasador на избата, разговаряме за сицилианските традиции и вината, които ти правят „предложение, на което не можеш да откажеш“.

 

Първо посещение в България. Впечатленията?

 

Прекарах три много интензивни дни в София. Заедно с нашите вносители от БНК ООД проведохме много срещи с клиенти от „ХоРеКа“-сектора – хотелиери, ресторантьори. Имахме вечери, на които представихме нашите вината. Намерихме много добър прием и интерес към вината ни. Наистина, ние представихме само една селекция от широкото ни портфолио, но се надявам, че постепенно присъствието ни ще се разширява.

 

Да оставим за момент корпоративните клиенти.  Кое би провокирало интереса на българския винен ценител?

 

Най-напред това е автентичността на вината ни. Ние сме една от първите изби, която започна да произвежда висококачествени вина в Сицилия преди повече от 30 години. В не по-малка степен е интересно и разнообразието на тероара ни. Ние се шегуваме, че Сицилия е „един малък Континент“. И във Фириато се гордеем, че развиваме устойчиво земеделие: и край морето – в лозята ни на остров Фавиняна (част от Егадския архипелаг, на 10 мили югозападно от Трапани, Сицилия),  и в лозята по хълмовете край Трапани, и в планинските ни лозови масиви под вулкана Етна.

 

Нека опитаме да „погледнем“ в бъдещето: имат ли потенциал местните сортове и ще се наложи ли биодинамичното производство или ще остане само временна мода?

 

Трудно ми е да дам еднозначна прогноза. Редица са факторите, които влияят. Аз самият посещавам много държави, в които изнасяме вината си. Факт е, че виненият свят е голям и в него има множество добри вина. За Италия специално съм убеден, че местните ни сортове, наред с местните ни традиции, са много силен аргумент, с който можем да се представяме пред останалия свят. В цяла Италия, и конкретно при нас, в Сицилия, има голямо местно разнообразие – не само при вината, но и при храната – в културата, като цяло. И това е много важно за изграждането на образа ни.

Що се отнася до „био“- производството, нека да отбележа, че Фириато е една от първите изби в цяла Сицилия, която премина към изцяло биологично производство по отношение на продукцията от всичките ни 400 хектара лозя – още преди близо 15 години. Така че, за нас това не е просто някаква временна мода – ние сме убедени, че това е наша мисия. Виното не е само „наслада от живота“, но и отговорност – уважение към природата и към региона, в който го произвеждаме, грижа за здравето на хората, които живеят в него. И знам, че в бъдеще още повече ще увеличаваме инвестициите си в устойчивото развитие.

 

Накрая нека Ви попитам още нещо. Казахте по време на презентацията си, че работите с бъчви от френски и американски дъб. Знам, обаче, че използвате и словенски…

 

Да, да, точно така. Пропуснах да го спомена…

 

А знаете ли, че и българският дъб има много ценни качества? Възможно ли е скоро да видим сицилиански вина, отлежавали в български бъчви?

 

Да, знам, че вашият дъб също е много добър. Нашите енолози вече са влезли в контакт с местни производители и очакваме да получим бъчви от български дъб, с които да експериментират при отлежаването на някои от вината ни. Нашата философия е такава – да бъдем отворени към света, да гледаме към бъдещето. Не само в областта на маркетинга, но и по отношение на производството. Така че, защо не?