The Wine Inside и „Винпром Свищов“ представят: Създателите на Imperium

Още от самото си начало клубните сбирки на The Wine Inside винаги са били фокусирани върху работата на талантливите енолози, разкриващи стила си чрез изящните изпълнения в лимитираните серии на своите вина. Вярваме, че развитието на винената култура в България е свързано не само с представянето на премиум вина, но и със срещата – очи в очи, с личностите, които ги създават.


Поредната невероятна клубна вечер, организирана съвместно от Винен клуб The Wine Inside и „Винпром Свищов“ потвърди философията ни, че комбинацията от страст, талант, знания, увереност, интуиция и умение за работа в екип на двамата енолози – Федерико Ричи и Тихомир Петров, може да роди… Imperium!

Членовете и гостите на Винения клуб на The Wine Inside имаха възможност да научат от тандема енолози на „Винпром Свищов“, съчетаващ тосканския темперамент на Федерико и упорития български дух на Тишо (очаквайте интересни разговори и с двамата скоро в The Wine Inside), всичко за създаването на “Imperium Limited Selection” – първата премиум серия вина на „Винпром Свищов“.

Направени с изключителна прецизност към всеки детайл, от специално ръчно селектирано най-висококачествено грозде, отглеждано в собствените лозови масиви на „Винпром Свищов“, белият и червеният Imperium се произвеждат в ограничени партиди от по само 1300 бутилки – и то единствено в годините с най-добри реколти.

Гостите на клубната вечер участваха във вертикална дегустация  – съответно реколти 2016 и 2015 на белия Imperium (купаж от Шардоне и Совиньон блан) и 2016 и 2014 на червения Imperium (Каберне совиньон, Каберне фран и Мерло), като всяко от вината бе прекрасно съчетано с гурме предложенията от кухнята на Tom’s Place.

Впрочем тук е редно специално да поздравя Том, който на въпроса ми как така успешно е намерил подходящия акомпанимент за вината, ми довери, че през седмицата няколко поредни вечери специално ги е дегустирал и е търсил най-добрите рецепти, които да бъдат съответстващи на нивото на вината.

И въпреки, че дегустацията на Imperium създава едно напълно лично и неповторимо преживяване у всеки ценител, то синтезът на философията за създаването на това вино можем да намерим в думите на Федерико Ричи:

„Искахме да изразим гордостта си от тероара на Свищов и да покажем потенциала му, скрит в бутилката. Да създадем вино, което може достойно да бъде представено навсякъде по света и прието с интерес и възхищение. Създадено по един класически модел – от класическите сортове, с класическото отлежаване в елитни френски бъчви и всичко останало така, както го пише в „дебелите книги“, но когато го опиташ, да усетиш, че това е нещо различно, нещо уникално, което носи своя неповторим характер и индивидуалност. Това е Imperium.“