Виненият гид Иво Катерски: „Вино с щипка приключение„ – в подкрепа на местните общности

Ивайло Катерски е лицензиран екскурзовод и член на Асоциацията на екскурзоводите в България. През миналата година защити WSET Level 3 Award in Wines Certified. Асоцииран член на Българска асоциация на независимите лозаро-винари, съучредител и член на УС на Българската асоциация на винените професионалисти. Повече от 5 години, чрез проекта си за винен и кулинарен туризъм “Via Vino”, разкрива на чуждестранните туристи красотите на страната и достойнствата на българското вино. В следващите редове разговаряме за новите му идеи и проекти, насочени и към българската публика.

Как се промени моделът на винения туризъм след началото на пандемията?

Пандемията изигра катастрофална роля за туризма, в т.ч. и винения. Бих я оприличил на една разделна черта – до днес всичко е нормално, от утре нещата са коренно променени, за съжаление в негативен план. Всички са наясно, че този сектор беше опустошен и е един от най-засегнатите. Мисля си, че изтегли една от най-късите клечки. Винен туризъм в познатия си формат през 2020г. на практика няма. На нас ни бяха анулирани абсолютно всички турове с чужди гости за годината, имахме надежди за турове през октомври, но миналата седмица отказаха и тях. Работим години наред, полагаме усилия да наложим България като атрактивна дестинация за винен и кулинарен туризъм, и хоп… Говоря с доста колеги от цял свят – ситуацията в тази специфична сфера е сходна навсякъде. Нещата леко се раздвижват тук-там, но спадът е драстичен. За 2021 г. има много неясноти, не мога да прогнозирам какъв ще е моделът, но съм позитивен човек и силно се надявам ситуацията да се подобри.

Какви са алтернативните решения, които могат да помогнат да се съхрани този бизнес?

Радвам се на този въпрос, защото трябва винаги да се гледа напред и да се търсят решения. Само униние и мрънкане няма да доведат до нищо добро. Тенденциите са в по-кратки пътувания, до по-близки дестинации, в по-малки групи, за да се чувстват хората спокойни. Очакваме реална подкрепа и от държавата, в лицето на Министерство на туризма, не само обещания и общи приказки. На преден план излиза и т.нар. “сантиментален маркетинг” – промотиране на местните общности и проекти, да опознаеш, да посетиш, да помогнеш на избите, хотелите, ресторантите, винените обекти около теб, в твоя регион. Близките неща понякога всъщност са твърде далеч.  В този ред на мисли – какъв по-добър шанс да опознаем местното вино и кухня ние – българите?! Повярвайте ми, повечето хора знаят и чуват прекалено малко за страната ни отвъд „безплатните“ шезлонги и чадъри на морето.

Тук искам специално да “благодаря” на Covid-19 за шанса, който ми предостави – да ускорим процеса за създаване и предлагане на винени турове за българи. Защото доскоро проектът ми Via Vino беше насочен навън, съответно гостите на винените ни турове в над 95% от случаите са чужденци. И все ми става малко тъжно, че много неща остават скрити за повечето българи, като виждам какви прекрасни изби имаме, какви уникални, упорити и страстни винари работят, като опитвам вина на много високо, понякога дори и световно ниво, като откривам постоянно местни ястия и специалитети, непознати и за мен до момента, като виждам възторга и положителната изненада в реакциите на гостите ни – винени ценители от цял свят… Така че, най-важното алтернативно решение е точно това – да открием и опознаем българското вино и кухня! И да помогнем да същинските, малки бизнеси по този начин!

Мобилизирането на вътрешния туризъм – какво трябва да направят българските изби, за да имат успех?

Трябва да проявят търпение и да издържат, колкото е възможно, защото знам колко трудности изпитват и те – и с финансовите загуби поради свити продажби, и с проблемите по съхранение на стари реколти, тъй като новото вино „идва“, без да пита за пандемии, разходи и приходи, и много други. По отношение на туризма избите трябва да са иновативни и активни. Да привличат гости – например пикник с вино на поляната, да се рекламират по всички възможни канали – социални мрежи, традиционни, маркетинг „от уста на уста“, да са социално ангажирани, да са “под прожекторите” с една дума. Невинаги са нужни кой знае какви финансови инвестиции за това, по-скоро време, честно отношение и желание.

Какво правиха например някои американски изби по време на т.нар. „lock-down” (в Напа валей например, много от тях бяха затворени по-дълго дори от нашите)? Разпращат няколко вина на преференциални цени до свои клиенти от винения клуб – знаете, че тази форма там е силно разпространена. И организират след това виртуален винен тур в избата – с новости и атрактивни елементи. За „десерт“: онлайн дегустация, водена от представител на избата, на вината, които всеки клиент е получил вкъщи. Така имаме комплексна услуга с много положителни резултати: продадено вино, внимание към клиентите в тази трудна за всички ситуация, запазване на лоялност към избата и… дегустация! Виртуалните турове и онлайн дегустациите набраха сериозна популярност в развитите дестинации за винен туризъм – ежедневно получавах информация и покани за такива. Тези формати ще продължат да съществуват и занапред според мен.

Какви винени турове планираш в следващите месеци?

Ние – “Via Vino” с моите партньори от „Одисея-ин“ и „Зиг Заг Холидейз“ – разработихме много грижливо и старателно няколко винени и кулинарни преживявания за предстоящите есенни уикенди. Както се казва – с внимание към детайлите. Обичам да влагам цялата си страст към виното и пътуванията, за да се получи нещо наистина стойностно и качествено. Обхванахме цяла България – от Дунав до Южен Сакар и от Черно море до Мелник. Към винения акцент добавихме и активности, забавления, обучения… Но,да не издавам всичко – детайлните програми са публикувани на страницата ми “Via Vino”! Насочени са към всички българи, които обичат хубавото вино, вкусната храна и безкомпромисното качество. Заповядайте на Вино с щипка приключение!