Мечтата на всеки винен ценител е да има наблизо колкото се може повече винени барове. Много пъти си разказваме как е в еди-коя си страна, колко вина на чаша могат да се опитат, как хората след работа не пропускат да си направят среща в някой винен бар за по чаша, две, три… И колко много искаме и у нас да е така. В последните години желанието ни започва да се сбъдва, благодарение на няколко… не ентусиасти, а професионалисти с ентусиазъм, които опитват да пренесат добрите практики във винената култура и на родна почва. Представям ви Варна, Марин Атанасов и Wineground Bottle & Beans – винен бар, магазин и арт сцена.

Самия Марин няма какво да ви го представям, разбира се – почти всеки у нас, който се занимава професионално с българско вино, има лични впечатления от неговите отлични сомелиарски познания, мотивация и опит. И въпреки думите във встъплението, трябва да си признаем, че да направиш винен бар, все още е един много рисков във финансово отношение експеримент. Да го направиш в София или в случая – Варна, на пръв поглед изглежда по-лесно, но само на пръв поглед. Защото наличието на по-голям брой винена публика – доста относително понятие, неизменно е съпроводено и с наличието на много по-голяма конкуренция – а тя вече си е напълно реална. Wineground Bottle & Beans е в центъра на Варна, но не е в линията на обичайната туристическа тълпа. Лесно е да го намериш, но трябва целенасочено да го посетиш. Освен това в разстояние на едни 50-на метра около него има поне 4-5 заведения, които се борят за вашето внимание – например със селекцията си от крафт бири.

Разказвам ви всичко това, за да се опитам да ви убедя колко енергия и мотивация е необходима, за да избереш да създадеш винен бар, вместо с много по-малко усилия, време и нерви, да намериш далеч по-лесен начин да си гарантираш адекватни на винената си квалификация доходи. Но хора като Марин го правят. Не искам да използвам високопарни или хвалебствени квалификации, но всички ние – винените ценители, трябва да знаем истината, когато вдигаме по някоя наздравица в подобни винени оазиси. Няма да се уморя да го повтарям –  въпреки, че напоследък изборите са през няколко месеца, ние всекидневно гласуваме с портфейла си. И от нашия избор зависи каква среда ще изградим около себе си. Защото този избор е не само финансов, но и ценностен. И да, някой път „евтините“ решения в дългосрочна перспектива излизат скъпо – и в политиката, и в живота.

Но стига толкова словесна философия. Време е за философия чрез вино и музика. Че селекцията на Марин за вината в бара е изключително прецизна и всеобхватна, и че фокусът, разбира се, е българското вино, е излишно да се споменава. Вината на чаша, които са определени за конкретната седмица, също са достатъчно на брой, за да може всека вечер да изпиете по чаша-две различно вино, без да се налага да повторите – освен ако сами не пожелаете. И за да е преживяването още по-пълно, периодично в бара ви очакват Винени джаз вечери. Море, вино, джаз, емоция – има ли нужда от друго, за да посетите Варна и Wineground Bottle & Beans!