Северин Шлумберже: Ако гледаш достатъчно далеч, не правиш компромиси!


Домейн Шлумберже е избата, чрез която, преди близо две десетилетия, се срещнах за първи път с елзаските вина. Оттогава, независимо какво дегустирам от Елзас, Шлумберже си остава като еталон в представата ми за вината от региона – еталон, с който сравнявам новите си открития. Срещата със Северин Шлумберже ме върна именно към тези далечни младежки емоции от елзаските вина.


Кои са важните неща във виното?


Ние сме от страната на „фермерското“ производство, не на масовото. И 95% от работата ни е на лозето – да отгледаме най-доброто грозде, най-добрия плод. Същото е като в кухнята – не можеш да направиш добро ястие, ако нямаш добри продукти. Всичко започва от това.


Защо Шлумберже и защо Елзас?


Защо Шлумберже? Защото сме 100% семейна изба, с което даваме гаранция за безкомпромисното качество на вината си години наред. Ако виждате името на фамилията върху бутилката, значи можете да ни вярвате, че ще получите вино от най-високо качество, без значение от коя реколта е.

А защо Елзас? Елзас е единственият регион в света, който предлага такова голямо разнообразие от бели вина. Поради това, независимо каква кухня в момента сте предпочели, вие ще можете да намерите виното, което ще ѝ подхожда. Имаме сухи Ризлинги, полусухи Пино гри, сладки Гевюрцтраминери. Независимо какъв е вашия вкус, можем да ви предложим виното, което ще ви допадне.


Споменахте, че истинският характер на тероара се проявява тогава, когато корените на лозата достигнат достатъчно дълбоко…


Има само една рецепта: „Виното е търпение“. Това е ключът. Отнема време да се направи добро вино. Но българските вина стават все по-добри и по-добри с времето. Знам, че повечето ви лози са млади, но съм говорила с български производители и те споделят, че с времето лозята дават все по-добро грозде. Например, когато станат 10-годишни, от гроздето им се получава много по-добро вино, отколкото когато са били 7-годишни. Но трябва търпение. Нищо не  можеш да направиш, за да ускориш процеса. Нужно е да изчакаш.


Как може да устоиш на „изкушението“ да заложиш на бързия резултат, вместо да проявиш търпение, за да получиш най-доброто?


Зависи какво искаш да постигнеш. Ако искаш бърз резултат, се ориентираш към масовото производство. Тогава ще можеш да предложиш добро вино, но от средно качество. Но ние сме изба на 200 години, знаем откъде идваме и какви са нашите цели. Гледаме дългосрочно – далеч в бъдещето. А ако гледаш надалеч, тогава не си позволяваш да правиш компромиси с качеството. Когато реколтата не е достатъчно добра, просто не произвеждаш съответното вино. Не правиш компромис. Да, това може да ти коства загуба на средства, но е въпрос на принципи и цели.