„Tour de Зарезан“ – заражда ли се нов тип градска винена култура?

Сигурно вече сте чули, а ако не сте – чуйте: на 3 февруари, събота, между 14-19 часа, Българската асоциация на независимите лозаро-винари (БАНЛВ), съвместно с четири много приятни винени места в центъра на София, организира дегустация с „Вход свободен“ на вината от избите – членове на Асоциацията. Независимите лозари винари, казано накратко, са хората, които произвеждат вино от собствени лозя, в собствения си регион и застават зад него със собственото си име. С други думи – малки количества, на качествени и автентични вина. Не можете да ги намерите навсякъде. А определено си струва да ги опитате.

Какво и къде ще можете да дегустирате в този своеобразен градски „Tour de Зарезан“, вижте по-долу. Събитието, обаче, е повод за активизирането на една стара дискусия – за достъпността на качественото вино и градската винена култура. Като се започне как уж водещи столични заведения изготвят винените си листи, премине се през възможността за предлагане „на чаша“ на много от елитните вина в тази листа и се свърши с формирането на цена, печалбата от която не съперничи на лихвените проценти на заложните къщи от зората на демокрацията или фирмите за бързи кредити от по-ново време.

С други думи, време е да започнем да „гласуваме“ с портфейла си. Да решим дали ще подкрепяме магазините, баровете и ресторантите, които са се постарали в селекцията и предлагането на разнообразни вина, с добър регионален баланс и акцент върху местните производители на справедлива цена или ще продължаваме да си поръчваме с вечерята бира, неприемайки обидния подход в листата и циничния в ценообразуването?

Първите стъпки определено са трудни. Факт е, че сред стотиците столични обекти на пръсти се броят местата, които отговарят на тези – тук вероятно претенциозни, но във всяка друга винена държава, базови критерии. Но от винената публика зависи те да не остават самотни анклави за „малцина избрани“ сред морето от посредственост.

Време е да се изготви – макар и виртуално, винена карта на местата, в които може да се опитат редки и интересни вина на чаша, без това да ни струва колкото две бутилки от магазина. Време е да се подкрепят малките винени магазинчета, които дават рамо на малките и бутикови български производители и предлагат вина, които не можете да намерите в търговските вериги. Да, понякога това може да ни коства лев-два повече.

Но замислете се дали си струва, когато следващия път застанете пред безкрайните стелажи със скучни вина в хипермакета и се чудите какво да изберете за специалния повод, който искате да отбележите. И обратното – когато в добра компания споделите поредното си винено откритие от специализираното магазинче, предавайки си от ръка на ръка бутилката с изписан индивидуален номер. Изкуството, приятели, винаги ще струва повече от щампата.

***

Софийски квартален „Tour de Зарезан“

Кой: Българската асоциация на независимите лозаро-винари (БАНЛВ)

Кога: 3 февруари 2018 г., 14-19 часа.

Къде:

„Vino Orenda Wine Shop“ – пл. Руски паметник.

бул.Македония №50А /вход от към бул.Скобелев/

Винен проект „Виа Верде“, „Иво Върбанов“, Изба „Манастира“, Винарна „Марян“

 „Grape Central“ул. Цар Самуил 45

„Вила Басареа“, „Шато Коларово“, Биовинарна „Орбелус“, Изба „Присое“

Магазин за български сирена, деликатеси и вина „Купаж“ул. Солунска 42

“Домейн Мараш“, Винен проект „Мелвино“, Изба „Рупел“, „Вила Терес“

Ресторант „Бистрело“ул.княз Борис I  №66

Изба „Боровица“, Винарна „Братанови“, „Златен Рожен“, „Вила Мелник“

Вход свободен!