Димка Медарева, „Ува Нестум“: Започваме все повече да обичаме виното

Визитка:  Завършила е Висшия  институт по хранителна и вкусова промишленост (днес Университет по хранителни технологии ) в гр. Пловдив. Специалността по това време включва не само виното, но и тютюна. Започва да специализира тютюни. Вече 4-та година работи като енолог в „Ува Нестум“, убеждавайки се, че „да правиш вино носи много по-голямо удоволствие, от това да правиш цигари“.

Разкажи ми за „Ува Нестум“ – философията, лозята, вината?

Създадена и проектирана е през 2009 година. Идеята е да бъда малка, бутикова, семейна винарна. Капацитетът е около 10 000 бутилки годишно. “Ува Нестум” – „грозде от Места“. Гроздето стои в центъра на комплекса. Вино от собствени лозя, храна от собствено натурално стопанство. Спа процедури с винени продукти.

17 декара са червените сортове. Първото лозе е засадено през 2005 г. Сортове са Сира, Рубин, Каберне Фран, Каберне Совиньон и Мерло. Всички червени вина са купажни. През 2017 започнахме да засаждаме и два бели сорта – Тамянка и Мускат Отонел, с идеята догодина да има възможност да допълним нашата колекция и с бяло вино.

Каква е стилистиката на вината, към която се стремите? От какво се определя?

Определя се в известна степен от това какво предпочитат и търсят хората. За розето например идеята е да бъде леко и свежо. То за момента е нашата алтернатива на бялото вино, особено в топлите летни вечери .

При червените вина – серията „Uva Libre“ – да бъдат без висок алкохол, от които може да се изпият една-две чаши с обяда. Да бъдат леки, ненатоварващи.

В по-високия клас – „Uva Nestum“ – Каберне Совиньон и Мерло и другия купаж Рубин и Мерло – вина с по-висок алкохол, по-експресивни, по-плътни, по-наситени, с повече отлежаване, които изискват и по-сериозна храна. Каберне Совиньон и Мерло е класически „Бордо“ купаж. Може да го пиете на много места, но тук изразява конкретния тероар, конкретните условия. Разбира се, при малките количествата грозде, с които работим, сме изцяло зависими от това каква е била годината, така че се случва някои години да купажираме Каберне Фран и Мерло.

Рубин и Мерло е първото вино, което прави нашата изба. Вече 10-та поредна година винифицираме този купаж. Рубинът е типично български сорт, много от посетителите ни го търсят, а и показва отличен потенциал за отлежаване, което се доказва при вертикалните дегустации, които провеждаме.

Основно залагате на Рубина?

Основно залагаме на Рубина като български сорт, който се „чувства“ добре тук. Успява да узрее – ние сме на 500 метра надморска височина, обградени сме от четири планини – Пирин, Родопи, Славянка и Боздаг. Нямаме условия, за да узрее Маврудът – другият емблематичен български сорт. А Широката мелнишка лоза е районирана в Сандански – Петрич. Въпреки, че ни причисляват към района на Струма, ние сме единствената винарна, разположена в долината на Места.

Очаквате по-добри времена с по-прецизно дефиниране на районите?

Очакваме, но може да помогне и този проект, по който работим – Wine Trips. Това е проект, който има идеята да помогне на всеки потребител – да влезе, да разгледа районите в България, както и да даде възможност на колегите да покажат с какво разполагат – собствени лозя, изба, вина, ресторант, дегустационна зала. Да се ориентира обикновеният човек да влезе и да начертае собствения си маршрут за избите, които би искал да посети. Целта е да имаме изградена такава онлайн винена карта. Защото се оказва, че искаме да вървим в една посока, но все още бавно се случват нещата.

Какви са твоите наблюдения – има ли импулс в развитието на винения туризъм?

Моите наблюдения са, че в последните години все повече хора идват на дегустации. Сякаш започваме все повече да обичаме виното. Повече да го ценим, да имаме повече изисквания за това какво ни се предлага и как ни се поднася. И все повече хора, не само професионалисти, но и любители, идват. Например скоро дойдоха три млади майки, които искаха да се поразходят в лозята и да опитат виното… Разширява се профилът на ценителите.

Какъв съвет би дала на твоите млади колеги-енолози – кое би ги стимулирало да останат в България и да развиват българското вино?

Може да е тривиално, но това е любовта към виното. Трябва много да го обичаш – да ти бъде страст. И другото е, че има какво да направим в България, има какво да покажем, какво да дадем. Виждам какви прекрасни вина правят и колегите и мисля, че усилията си заслужават.