Velis Vineyards – с български дух и немска прецизност

Винената общност у нас последните години се развива, въпреки, а в някои случаи и именно заради предизвикателствата, които обкръжаващата среда ѝ предлага. Нови изби, нови винени проекти, нови вина… Един своеобразен винен „Декамерон“, който не иска да слуша за пандемията и страховете навън, а предпочита да модулира свой интригуващ свят, който разтоварва, забавлява, увлича и да помага на тази „затворена“ общност да преминат през изпитанията на сложната – във всеки един смисъл, житейска ситуация. Velis Vineyards се присъедини към тази ценна винена общност, изминавайки свой собствен път и търсейки най-добрата си идентичност.

Пътят, който човек може да измине във виното, е различен. Поколенчески, залагаш на приемствеността и традицията. Приключенски – провокиращ себе си и винените почитатели с нови експерименти и навлизане в непознати територии – рушащи стереотипи и табута. Пространствен – достигащ до непознати земи или водещ към родните места. Понякога, всъщност доста често, той е съчетание от всичко това. Разбираш, че си на прав път, когато той те приближава най-вече до самия теб.

Пътят на Величка Цее – която е сърцето на Velis Vineyards и новото му проявление – избата Villa Velis в Карабунар, също е изключително интригуващ. Историята за завръщането от Германия след много прекарани там години, за да се отдаде на проекта Velis Vineyards, както повечето интересни истории, съдържа известна доза случайност и щастливо стечение на обстоятелствата. Вероятно, ако посетите Villa Velis, Величка лично ще ви я разкаже. Но не се заблуждавайте – случайностите спират дотам. Защото последните 12 години – от началото на проекта, са белязани с прецизно планиране, последователни действия и целенасочени усилия.

Тези усилия са довели до отглеждането на лозови масиви и създаването на две изби – в България и Германия. Да си призная, само преди няколко години тази концепция едва ли би ме заинтригувала. Но светът много бързо се промени. Виненият свят също. Българските енолози все повече се включват в проекти по целия свят. Понякога съчетават две кампании в рамките на една година, предавайки опита си на избите в Южното полукълбо. Все по-честа практика е и чуждестранни енолози да консултират българските изби – опитвайки да обогатят стилистиката на вината ни и да разширят експортната перспектива пред българските производители. Не твърдя, че тези тенденции се приемат еднозначно от винената ни общност. Само че те са факт и че този факт е редно да бъде отбелязан и анализиран.

Затова смятам, че усилията на Величка да съчетае българският дух с немската прецизност и перфекционизъм чрез Velis Vineyards си струва да бъдат подкрепени. Дори едно кратко посещение във Villa Velis разкрива вниманието към всеки детайл. Работата на немските енолози Клеменс Енгел и Клаус Шернер с българското грозде в избата в Германия, е довела до интригуващи вина, които е ценно да бъдат дегустирани. Не се притеснявайте, това не заплашва нашата идентичност – енологичната ни общност работи достатъчно задълбочено и успешно, за да нямаме съмнение, че можем да попаднем под нечие влияние. Но всяко подобно общуване по някакъв начин обогатява.

Наред с философията да се произвеждат вина с безкомпромисно качество, Villa Velis има сериозни амбиции да се превърне в устойчива част от картата на винения туризъм в България. А там вече очакваните ползи са много сериозни. Не само защото прилагането на немското ноу-хау  във винения туризъм може съществено да повиши родните стандарти – а трябва да признаем, че в това отношение има още доста какво да се желае при повечето от българските изби. Но и самият Карабунар вече се превръща в притегателна винена дестинация, която е само на час път по магистралата от столицата.  

Всъщност, вие сами можете да си създадете лични впечатления. Само след дни Villa Velis ще бъде домакин на едно интересно събитие – Late Summer Wine & Art Festival. Прекрасен повод да го посетите и да се насладите на вино и изкуство!