Винен клуб The Wine Inside представя: Via Vinera – ела и виж!

Дойде времето и за Винените пътешествия. Започваме с малка крачка за Винения клуб, голям скок за създаването на традиции в посещенията на изби у нас и в чужбина, както вероятно би се изразил Нийл Армстронг. Ние засега няма да ходим до Луната, а до Карабунар, за да посетим лозята и избата на Via Vinera и да опитаме вината им. И ако помните вината на Карабунар отпреди 5-6 години, пригответе се за голяма изненада. Рядко съм оставал толкова впечатлен от позитивната промяна, постигната за толкова кратко време. И ми се иска и вие да я видите. Защото „по-добре един път да видиш, отколкото 100 пъти да прочетеш“. Пък най-добре е първо да прочетеш в The Wine Inside, а после и лично да отидеш и да видиш.

 

Затова и няма да ви разказвам обстойно за лозята, избата, инвестиционния процес, капацитета на производство и вината – това ще го направят на място енологът с 20-годишен опит Надежда Дюлгерска и хората, които са се посветили изцяло на този проект през последните години.

 

 

Защото статистиката може да ви каже, че към момента избата разполага с 420 декара лозя – по около 200 в Тракийската низина край пазарджишкото село Карабунар и в Дунавската равнина край град Килифарево в Северна България (като е планирано разширение с още 400 дка през следващите две години), но няма да ви каже в какво състояние са били масивите, когато избата ги придобива и какви усилия са бли нужни, за да придобият състоянието, в което ще ги видите.

 

Статистиката ще ви каже, че освен местните сортове Димят, Червен мискет, Мавруд и Рубин, са засадени и се работи и с френските Каберне совиньон, Мерло, Сира, Малбек, Пино ноар, Пино гри, Совиньон блан и Шардоне, но няма да ви каже за стиловите особености и тероарната изява на всеки от тях. Просто това трябва да се опита.

 

 

Вината на Via Vinera се произвеждат в 4 серии:

 

Едноименната Via Vinera залага на интернационални сортове със занаятчийски вина, отлежавали в дъбови бъчви. При сляпата дегустация на DiVino за определяне на ТОП 50 на България за 2017 Via Vinera Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 е отличено с почетна грамота за Best Buy (вина с най-добро съотношенние „цена-качество“).

Bulgarian Heritage олицетворява любовта към традициите с вина от местни сортове. Серията се позиционира и в сегмента на натуралните вина – с оранжевите си Bulgarian Heritage Orange Misket и Bulgarian Heritage Orange Dimyat.

Contour е ароматна и свежа интерпретация на международни сортове и най-естественото начало за запознанство с вината на Via Vinera. Идеята зад името „Contour“ е, че това е мислената линия, която свързва лозята на избата както помежду им, така и с философията на екипа.

Castellum (в превод от латински „Стражева кула“) e престижната серия на Via Vinera. Вината от нея са кулминацията на вижданията на избата за тероар и стил.

 

Какво ще дегустираме?

От серията Via Vinera:

Шардоне х Сов.блан 2017

Вионие х Шардоне 2017

Каберне х Сира 2016

Сира х Каберне фран 2016

Мерло х Каберне х Сира 2016

 

От серията Bulgarian Heritagе:

Мискет 2017

Димят 2016

Димят Ориндж 2016

Розе Мавруд 2017

Мавруд 2015

 

Вземете си удобните обувки, слънчевите очила и доброто настроение! Тръгваме!

 

Събитие: Посещение на Винения клуб на The Wine Inside на лозята и избата на Via Vinera край с. Карабунар

Тема: „Via Vinera – ела и виж!“

Дата: 21 юли, събота, 2018

Място на заминаване/завръщане: Площад „Св. Александър Невски“

Час на заминаване: 12:00 ч.

Час на завръщане: ок. 17:00 ч.

Цена: Безплатно за членовете на Винения клуб на The Wine Inside

 

Местата са ограничени! Задължителна резервация, която трябва да бъде потвърдена – чрез лично съобщение във фейсбук страницата на The Wine Inside или на имейл south@abv.bg!

Новините около посещението можете да следите и във фейсбук страницата на събитието.