Нова винена вечер на The Wine Inside в Британското посолство

Винаги се радваме, когато едно добро начало загатне за перспективата да се превърне в традиция. След като към края на миналата година Британското посолство в София покани The Wine Inside да организира първата тематична винена вечер в техния клуб “Underground” (можете да си припомните тук), в началото на 2019-та поканата бе подновена. И отново се спряхме на изби – членове на Българската асоциация на независимите лозаро-винари (БАНЛВ)  – Орбелия и Трастена, като се надяваме, че тези винени вечери с дипломатически акцент, на които се представят качествени български вина, ще намерят своето продължение и през пролетта.

 

Орбелия е фамилна винарна, създадена от Костадин Чорбаджийски и неговото семейство. Разположена е в Долината на Струма, в подножието на планина Беласица, до с. Коларово, на 12 км. западно от гр. Петрич. “Орбелия” е древното тракийско име на планинския масив и в превод означава “бяла, красива планина”. Винарната отваря врати през 2013 г. с идеята да създава висококачествени вина от традиционните за района сортове грозде, като се опитва да съхрани старите винени традиции в региона. Затова архитектурата и интериорът на избата са в унисон с българския бит и култура. Целта е да се покажат неговата красота и уникалност, които да бъдат съхранени във времето.

 

Орбелия се представи с 4 от своите вина:

 

Via Aristotelis Chardonnay 2016 – бяло сухо вино от собствени лозя, разположени в село Митиново, община Петрич. Алкохолната ферментация и частично малолактичната ферментация за протекли в 300 л. нови френски дъбови бъчви. Виното е отлежавало 9 месеца върху фините утайки в бъчвите. Не е стабилизирано на студ и допълнително обработвано преди бутилиране.

Orbelia Rose Melnik 2017 – розе, създадено от местния сорт Широка мелнишка лоза, от собствени 36-годишни лозови масиви в село Митиново, община Петрич. Виното е отлежавало 6 месеца върху финните утайки във съдове от неръждаема стомана и не е стабилизирано и допълнително обработвано преди бутилиране.

Orbelia Melnik 55 2017 – червено сухо вино от месния сорт Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55). Характерно за това вино е, че ферментацията протича със не ахаромицетни дрожди и по време на целия процес на винопроизводство не контактува с дъб. Идеята на виното е да се покаже сорта Мелник 55 в натуралния му вид. Виното не е обработвано и е само грубо филтрирано преди бутилиране.

Via Aristotelis Merlot 2016 – червено сухо вино от сорта Мерло от лозовите ни масиви в село Митиново. След ферментацията виното отлежава в дъбови бъчви от френски и български дъб за 12 месеца. Преди бутилиране виното не е обработвано, а само грубо филтрирано. Златен медал от Concours Mondial de Bruxelles 2018!

 

 

Малиновото вино на Трастена се произвежда от семейство Георгиеви от малини, отглеждани в местността „Трастеная“, високо над Лакатник в Стара планина, която е особено благоприятна с чистия си въздух. Фамилията произвежда био малини от 14 години, и са първите големи производители на вино от био малини в България. Малиновата им плантация от 95 декара е сертифицирана от LACON. Насажденията се опрашват от пчелните семейства на подбрани производители на мед, торят се с японски водорасли, а листчетата на храстите се пръскат с пробиотици, като всяка година плодовете се берат ръчно. Философията на екипа на Трастена е да подкрепя малкия семеен бизнес и устойчивото съхранение на традиции и природа.

 

Трастена се представи с пълната гама от своите вина:

 

Трастена Малиново вино – произведено от 100% ферментирали био малини. Вкусът е сладък, пълен, с наситен плодов характер. Препоръчва се за консумация с десерти и меки сирена. През 2016г. Трастена Малиново Вино отличено за “Най-умело съчетание на вино и храна” по време на Дефиле “Вино и гурме”, както и за “Най-добър дизайн на опаковка” от Национална асоциация за реклама и дизайн.  

Трастена Малина, Шардоне и Мискет – полусухо розе, бленд от 50% вино от био малини, 40% Шардоне и 10 Мискет. Отлично се съчетава със суши, екзотични салати и Азиатска и пикантна храна.

Трастена Малина&Мерло – полусухо червено вино от 50% вино от био малини и 50% Мерло от района на Брестовица. Вино с дълъг послевкус, което добре се съчетава с дивечови блюда, меки сирена и шоколадови десерти.

 

На събитието бе представена и книгата на шеф Ивелина Иванова “100 Bulgarian dishes”, любезно предоставена от Gourmet Publishing. Трима от гостите на винената дегустация, изтеглени чрез томбола, си тръгнаха с изданието, което ще им помогне още по-добре да съчетават отличните български вина с традиционната българска кухня.