„Културно наследство“ от „Златен Рожен“ – първото вино, отлежавало в манастир

Връзката на виното с манастирите е хилядолетна. Поради потребността от вино за богослужението, много монаси са се утвърдили през вековете като опитни лозари и винари, като са дали основата и на голяма част от модерното винарство. Българските манастири също имат условията и потенциала да бъдат освен важни духовни средища, и центрове, които развиват помощни производства на чисти и натурални храни, в това число и винарство. И ако това все още стои като предизвикателство в перспектива, то, след десетилетия на бездуховност и занемаряване, опазването и възстановяването на българските манастири – културното ни и духовно наследство, е неотложна мисия пред всеки един от нас.

Ангажирайки се с тази кауза, по повод своята 10-годишнина, Винарска изба „Златен Рожен“, с благословението на Н. Впр. Неврокопския митрополит Серафим, стартира инициативата „Културно наследство“, представяйки първото вино, отлежавало в манастир – в Роженския „Св. Рождество Богородично“. Целта е да бъдат събрани средства за консервацията и реставрацията на безценните стенописи на манастира, част от които датират още от края на XVI век. Един от най-красивите и запазени български манастири съхранява безценни икони, сред които и тази на Св. Богородица Вратарница – копие на чудотворната икона от Иверския манастир на Света гора.

С инициативата си изба „Златен Рожен“, с която ви срещнахме на страниците на The Wine Inside, заявява ангажимента си към опазване на материалното и нематериално културно наследство на България, като припомни вековната връзка на християнските манастири с винопроизводствените традиции.

Лимитираната серия премиум Каберне фран 2019 – само 300 индивидуално номерирани и запечатани с восък бутилки, вече е поставена да отлежава в Роженския манастир. Половината ще бъдат дарени директно на манастира, а останалите 150 бутилки ще бъдат подарени на приятели и почитатели на изба „Златен Рожен“, които направят дарение за манастира – в размер според възможностите и волята си. Всеки дарител, присъединил се към инициативата „Културно наследство“, ще получи и Дарителска грамота, подписана от игумена на Роженския манастир „Св. Рождество Богородично“ архимандрит Епифаний и собствениците на изба „Златен Рожен“.

Читателите на The Wine Inside и почитателите на ВИ „Златен Рожен“, които биха желали да се включат в инициативата „Културно наследство“, могат да направят дарение на манастира по следната банкова сметка:

IBAN: BG83STSA93000014806034

BIC: STSABGSF

Св. Неврокопска Митрополия – Ц-ни настоятелства

Партида 561, Роженски манастир

Основание: „Културно наследство“ – възстановяване на стенописите

За да заявите участието си в инициативата „Културно наследство“, пишете ни във фейсбук страниците на The Wine Inside и на „Златен Рожен“, както и на имейли: info@thewineinside.com и winery@zlatenrozhen.bg.

Кампанията ще продължи до 25.12.2020 г. – Рождество Христово. Всеки от дарителите ще получи Грамота, а ако броят им надвишава наличните бутилки, притежателите им ще бъдат определени чрез томбола.

*Снимките в публикацията са предоставени от “Златен Рожен” и The Wine Inside.