Ивона Разлогова, „Винпром Свищов“: Виното е част от здравословния начин на живот

С Изпълнителния директор на Търговската структура на “Винпром Свищов ” Ивона Разлогова разговаряме за особеностите на вътрешния пазар, предпочитанията на винената публика, винената култура и умението да се съчетават регионалните и интернационални блюда с българското вино.

Как се позиционира „Винпром Свищов“ на вътрешния пазар – към какъв профил на потребителите се целите?

Опитваме се да наложим нашите продукти на достъпна цена с качество, което e по-високо от цената си. Такъв пример са вината от новата ни серия Chateau Svishtov, която пуснахме на пазара през лятото и вече е носител на 4 златни медала. Тези вина са насочени към потребителя, който търси по-бюджетно, но в същото време хубаво, качествено вино. В това отношение имаме какво да предложим. Освен серията Shateau Svishtov, другите две серии, насочени към този тип потребители, е добре познатият Аureos, чието ребрандиране предстои през 2020, както и още една нова серия Vinia, чийто Совиньон блан също е носител на златен медал. Серията е на пазара от есента на миналата година.

В средния ценови клас предлагаме великолепни вина от серията Le Vin, първата изцяло купажна серия в този ценови сегмент. Както и новата серия Legio I Export, носител на златни медали от конкурса Berliner Wein Trophy. И двете серии са насочени към младите и активни хора, които обичат виното.

Вината ни от премиум класа са насочени към най-взискателните потребители – специално разработени от нашия консултант-технолог от Италия Федерико Ричи и създадени съвместно с нашия технолог Тихомир Петров. Те са от лимитираната ни серия Imperium – израз на специален комплимент към ценителите на изисканото вино. Вината са купажни – бяло от сортовете Шардоне и Совиньон блан и червено вино – от сортовете Каберне совиньон, Мерло и Каберне фран, отлежали във френски дъбови бъчви и създадени с изключителна прецизност към всеки детайл. От тази серия произвеждаме по 1 300 бутилки от вид, и то не от всяка реколта, а само от най-добрите.

Може ли да се повишава винената култура, така че да се привлича нова аудитория – млади хора, които да предпочетат виното пред високоалкохолните напитки?

Винената култура е част от цялостната поведенческа култура на нацията. Напоследък  все повече стават хората, които се интересуват от виното и го намират за вълнуваща тема. Това не е случайно, защото в България винената традиция наистина е хилядолетна. Може би в гените ни е закодирано да правим вино и да го ценим. Като добавим и факта, че повечето европейски нации също работят в тази сфера, се получава хармония между тях и нашия вековен винен интерес.

Единственият вариант да се повиши винената култура е чрез образование на аудиторията под формата на различни семинари, мастър класове, изложения и т.н. По този начин все повече хора ще научават, че виното е част от здравословния начин на живот. То е част от по-високото качество на живот. То е и творчество, което си струва да бъде опознато. Така ще задържим интереса на зрелия потребител и ще го предизвикаме и у по-младите.

Как може да се преодолее парадоксът българските вина да са рядкост във винените листи на повечето ни ресторанти?

Проблемът е комплексен и опира до възприемане на българското вино. Българският предприемач в ХоРеКа канала трябва да приеме факта, че който и да е краен клиент, идвайки в България, търси местното, което е интересно за него. Това е въпрос на разбиране от страна на собствениците на хотели и заведения.

Не знам дали е правено проучване доколко българските вина липсват от ресторантите. Моите впечатления са, че български вина се намират в ресторантите наравно с чуждите. Ако има по-засилено присъствие на чуждите, това вероятно е продиктувано от търговски интерес, а не от липса на патриотизъм у ресторантьорите. Вероятно една от причините е и търсенето – част от хората предпочитат в ресторанта да опитат чуждо вино.

И все пак, добре би било ресторантьорите да подкрепят по-осезателно родното производство. В която и чужда държава да отидете, местното вино е на първо място. И ще ви го препоръчат – не само в менюто на ресторанта, но и в магазините. Тази подкрепа наистина е важна.

Има ли сила браншът да се противопостави на някои нелоялни практики, водещи до практически монопол от страна на няколко от големите производители?

Има желание, но за съжаление в момента изглежда, че няма успех. Това може да се постигне само с обединение на усилията. Защото всеки бранш има собствена имунна система, която го предпазва от атаки. Вярвам, че и виненият има такава. Нелоялни практики има във всеки бранш. Те са контрапродуктивни – никой не печели от тях. Колкото до големите производители – те биха отрекли твърденията за монопол. Но в действителност по-малките производители се борят за съществуването си и колкото и иновативни маркетингови похвати, да ползват, оцеляват доста трудно.

Има ли потенциал създаването на регионални винени листи в ресторантите, съчетаващи местните вина с традиционните местни специалитети? С какви Свищовски гозби препоръчвате вашите вина?

Всеки регион има своя кулинарна специфика и би било чудесно да се създават регионални винени листи, съответстващи на кухнята.

Като крайдунавски град, Свищов има традиционно рибно меню. Например, смадок по стара рецепта – подправен със зехтин, магданоз и печен цял на барбекю. Тази риба отлично се съчетава с нашето Legio I Еxport Sauvignon Blanc, с леко тяло, освежаващ, а липсата на дъб му позволява да изкара наяве деликатните вкусове на храната. Свинско месо на фурна или барбекю, поднесено с кисело зеле, пък се комбинира отлично с емблематичната за „Винпром Свищов“ Горчивка. Свищовските мезета бабек, кървавица, суджук идеално си подхождат с нашите червени вина.

Да празширим тази тема, включвайки и интернационалната кухня – през Вашите лични кулинарни предпочитания. Какви ястия с кои вина бихте препоръчали да комбинират читателите на The Wine Inside?

Читателите на The Wine Inside, които със сигурност добре се ориентират в тези комбинации, ще поканя да посетят нашия сайт и страницата на „Винпром Свищов” във Фейсбук, защото за интернационалната кухня, както и за българската, имаме изключително богата палитра от предложения.

Класическа комбинация е вино и сирене, които са създадени един за друг. Меките сирена се съчетават чудесно с нашето Шардоне, а твърдите – с Каберне совиньон. Казвам „нашето“ Шардоне, защото e специфично – още от аромата, има многослойна структура, която започва с тропически плодове и преминава в класическите за шардоне препечена коричка от хляб, орехова ядка и масло, а приятните естествени киселини го асоциират с хрупкава минералност на финала. А свищовското Каберне е нашият „местен сорт“, тъй като първото вино, с което България става популярна в чужбина преди години е именно „Горчивка Каберне совиньон“. Тези сортове присъстват във всички наши вина – било като чисто сортови, било под формата на купажи.

Сред почитателите на вино Ризлингът получава специално внимание заради характера и киселинността си. Забележителният баланс между киселинност и захар позволява това вино да се поднася с широка гама от ястия – морски дарове, ордьоври и ястия от риба, суши, азиатска и тайландска кухня, печено пилешко месо или свинско на скара. Всички те се съчетават отлично с нашия Ризлинг Legio I Еxport. За популярните в цяла Европа салати „Цезар” и „Капрезе” са подходящи белите вина от най-новата ни серия Chateau Svishtov.

От всички видове вина розето е най-благодатно за комбиниране. Всяко свищовско розе чудесно се съчетава с печени зеленчуци, с различни видове сирена,  миди, скариди, калмари. Към виенския шницел върви прекрасното червеното Legio I Export Merlot, а телешките стекове се комбинират отлично с Каберне совиньон от същата серия. Според експерти в кулинарията всички ястия със сос „Болонезе” вървят добре с червено вино, а от свищовските бих препоръчала класическия Бордо бленд на Le Vin Cabernet Sauvignon & Merlot .

И все пак – личният Ви фаворит?

Ако трябва да посоча своя личен фаворит, това е Legio I Еxport Riesling&Sauvignon blanc. Това е отличен пример за вино – стегнато, свежо и минерално до края на вкуса, със средно, хармонично тяло и с отличен баланс между киселини и алкохол, което го прави много лесно за разбиране. Елегантният стил и абсолютната чистота на вкуса го правят идеален партньор на съвременната кухня, която набляга на висококачествените, здравословни ястия.