Винено пътешествие в Мозел: потвърдено!
На 1 март в Клуба на пътешественика в София бе представен от Ивайло Катерски (Via Vino) и Николай Паунов ( The Wine Inside ) , със специалното участие на икономическия съветник на Немското посолство в София г-н Хубертус Клинк, виненият тур в Мозел, планиран за периода 1-5 май 2019 г. – съвместна инициатива на The Wine Inside и Via Vino. Както всяка клубна вечер на The Wine Inside, и тази презентация бе доста по-различна и иновативна – гостите на сбирката имаха възможността не само да получат информация за винения тур, но и ексклузивно да дегустират вината на пет от избите, които ще бъдат домакини на посещението в Мозел. Кои бяха вината, можете да си припомните тук. За клубните членове, които не успяха да присъстват, а и за всички читатели на The Wine Inside, които проявяват интерес към този винен тур, публикуваме програмата на пътешествието.


Ден първи: “Добре дошли в Мозел!” Началната точка на тура е летището във Франкфурт. Там ще ни посрещне професионален местен екскурзовод с квалификация „Винен посланик на Мозел“. Трансфер с автобус до Koblenz и кратка разходка до “Deutsches Eck” – мястото, където „се срещат“ реките Мозел и Рейн.
Следва трансфер до Lehmen – настаняване в хотел в Lehmen или в подобно живописно градче. Нощувка.

Ден втори: “Замъци и стръмни лозя”. След закуска се отправяме към Cochem и Стария му град – казват, че в Германия може би няма по-красива гледка от тази в град Cochem, разположен сред високите, покрити с лозя склонове на долината на Мозел.

Следва една незабравима разходка в района на “Bremmer Calmont” – най-стръмният склон, на който са засадени и виреят лозя в света – наклонът достига 65⁰!

Оттам се отправяме към Traben-Trarbar – някога основен търговски център в Среден Мозел, а днес – чаровно малко градче.

Следобеда се запътваме към Ерден за първата дегустация! Винарна “Stairs’n Roses” (“Стълби & рози”) се ражда от “брака” на две мозелски винени фамилии – тази на енолога Даниел Молитор и на съпругата му Джулия. Те обединяват своите изби “Erdener Treppchen” (“Стълбите на Ерден”) и “Kinheimer Rosenberg” (“Планината на розите в Кинхайм”), откъдето идва и името на винарната. А Даниел е наистина иноватор – и в избата си, и в Institut Viti-Vinicole” (Националния винен институт на Люксембург), където е част от изследователския департамент.

Говорихме си с Даниел преди дегустацията ни в София и той вече знае първата си дума на български – “Наздраве!”.

Следваме панорамния път по поречието на Мозел до Minheim, а оттам до Trier. Време е за следващата дегустация. „Deutschherrenhof“ е семейна винарна от някогашното винено селце Олевиг – днес част от покрайнините на Трир. Разполага с 10 ха лозови масиви в района на Трир. Понастоящем е оглавявана от енолога Себастиан Обербилиг – VI-то поколение винопроизводител!

Настаняване и нощувка в Трир.

Ден трети. Трир – „Северният“ Рим и скалите на река Заар . Няма как да не отделим поне половин ден, за да можем спокойно да се насладим на считания за най-стария град в Германия Трир! (всъщност там ще имаме цели три нощувки, така че ще можем спокойно да се му се наслаждаваме между дневните пътешествия). Основан от келтите около IV в. пр. Хр, през I век пр. Хр. Трир вече е владение на римляните и резиденция на Римските императори. Изключително съхранено културно наследство от римския период, представящо ни цели 8 паметника, включени в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

В ранния следобед се отправяме към Ayl за дегустация във Винарна VOLS. Винарна VOLS е разположена на река Заар, където, според някои винени експерти, се произвеждат едни от най-добрите вина на Мозел. Енологът Хелмут Плуниен използва диви дрожди за ферментацията на вината си, фокусирайки се върху тяхната тероарна изява и високо качество.

Следва посещение на чаровното градче Saarburg, разположено по поречието на р. Заар.

Преди втората дегустация за деня, разходка до Cloef – специално изградена платформа за наблюдение с внушителна и спираща дъха 180⁰ панорамна гледка!

Колкото и да е трудно, се откъсваме от тази пленителна гледка, за да се запътим към Wincheringen, където ни очаква дегустация на органичните вина на ÖKOWEINGUT WELTER. Винарната на Манфред Велтер и брат му Хайнц е малка, но изискана семейна изба, разположена в южната част на Мозел, която практикува органично лозарство и винопроизводство вече повече от 20 години. Приятелите наричат Манфред „Чарли“, което е и причината винарната да бъде позната в региона и като „Charly’s Weinkeller“ (“Избата на Чарли”).

Ден четвърти: Международното лице на Мозел. Замисълът ни за това пътешествие още в самото начало би да изберем за посещенията си малки, семейни изби, в които традицията за производство на вино датира от няколко поколения, и където ще можем лично да се срещнем и да разговаряме със собствениците и енолозите. Наред с това искаме да видим максимума от региона на Мозел, което означаваше и прилагане на принципа “Един тур – три държави: Германия, Франция и Люксембург.” Затова четвъртият ни ден започва с преминаване на границата – вече сме в Люксембург, гр. Wasserbillig, един от най-големите във Великото Херцогство, с малко над… 2000 жители .

Бавно, но целенасочено, се отправяме към Caves Poll Fabaire във Wormeldange за първата ни люксембургска дегустация в Domaines Vinsmoselle. Техните пенливи вина “Cremant” са многократно награждавани и, според специалистите, сравними по качество с Шампанското! Начело на Domaines Vinsmoselle е Гуидо Зонтаг, чиято фамилия е посветена на винарството от векове.

Следва Разходка из град Ehnen – известен с уникалната си кръгова църква и … Музея на виното.

Оттам по поречието на Moselle до…. приемането ни в Schengen (засега само винената ни група, скоро, надяваме се – и цяла България) – посещение на Europe Information Centre и дегустация във Винарна H. Ruppert. Неговите висококачествени вина почти изцяло се изкупуват от люксембургски винени ценители. Освен ризлинга, Ruppert произвежда и вина от Бургундски сортове . Човекът е истински ентусиаст, чийто живот е виното. Дори кучето му се нарича „Пино“.

И за да придобиете представа за разположението на избите, които ще посетим, вижте ги на тази карта, означени в последователността, в която ви ги представихме:

Ден пети: “Довиждане, Мозел”. Е, едва ли ще е просто така… Този ден по програма е предвидено свободно време в Трир и трансферр до летището във Франкфурт. Но всичко е в нашите ръце – може да направим още някоя импровизирана дегустация (икономическият съветник на Немското посолство в София, г-н Хубертус Клинк – специален гост на дегустацията, ни покани и в тяхната семейна изба, така че… мислим по въпроса). Или пък да се впуснем кратък круиз по Мозел – ей така, за десерт!

Това е накратко – разказахме, показахме, даже дегустирахме – остава и да го изживеем!

Ако и вие искате да се присъедините към нашето пътешествие в Мозел, сте повече от “добре дошли”!

Срокът за записване бе до 15 март (пътуването е потвърдено – налични са няколко последни свободни места!). Пътуването ще се проведе в малка група – около 20 души. Повече подробности за условията на винения тур можете да намерите тук.

Освен в The Wine Inside, информация и съдействие можете да намерите и в сайта на нашите партньори от Via Vino.

Имаме и група във фейсбук, където обсъждаме всичко около предстоящото пътешествие: Винено пътешествие в Мозел, 1-5 май 2019

Вижте моменти от представянето на Винения тур в Мозел и дегустацията в Клуба на пътешественика: