Винено пътешествие в Мозел: Дегустацията

Мозел

 

Както съм писал и преди, идва време, когато хората, обединени от страстта си към виното, изпитват потребност не само да общуват помежду си, но и да пътешестват заедно. От Винен клуб The Wine Inside поставихме началото през миналата година, с един кратък, но знаков първи винен тур. И тъй като апетитът идва с яденето (в нашия случай – с пиенето), решихме да направим нещо още по-интересно и амбициозно – да посетим от 1 до 5 май един от най-емблематичните световни винени региони – Мозел.

 

 

За целта се свързахме и обединихме усилия с Ивайло Катерски (WSET) от Via Vino – професионален екскурзовод със сериозен опит във винените турове. Последваха месеци на сериозна работа и контакти с „точните хора“ в Мозел и с няколко от най-интересните семейни изби, които произвеждат едни от най-добрите вина в региона.

Обмисляхме маршрути, които да съчетават дегустациите с невероятната природна красота по поречието на Мозел и Саар и автентичната атмосфера на малките очарователни градчета в Германия, Франция и Люксембург. Получи се нещо много интересно, което искаме да ви представим на 1 март.

Тъй като ще разказваме за едно предстоящо пътешествие, решихме да ангажираме Клуба на пътешественика, където да споделим и покажем онова, което ни предстои. По този начин се надяваме да привлечем към винената кауза и нови лица, които носят духа на пътешественика в себе си.

И разбира се, понеже сме Винен клуб The Wine Inside, не можем просто така, само да си говорим, без да дегустираме. Затова се свързахме с избите и във вечерта, когато ще си честитим Баба Марта, ще се поздравим и с възможността да опитаме шест от вината на пет подбрани Мозелски изби от различни части на региона. И по-конкретно:

 

 

  1. Elbling Classic 2017 от изба Welter Organic Wines, Wincheringen.

 

Elbling е най-старият сорт грозде, познат по бреговете на река Мозел. Счита се, че се отглеждал по тези места още от антични времена. Най-често вината, произвеждани от този сорт са сухи, с отличаващи се аромати на ябълка и цитрус.

 

  1. “Next Generation” 2017 от изба Stairs’n Roses, Kinheim

 

Виното “Next Generation” („Следващо поколение“) е посветено на раждането на сина на Даниел Молитор от Stairs’n Roses, Джулиъс. Счита се, че с него се отваря нова “винена глава“ от историята на традициите по Долината на Мозел, тъй като е кюве от два нови,  устойчиви на гъбични болести по лозята, сорта –  Cabernet Blanc и Sauvignac.

 

  1. Pinot Blanc 2017 от изба VOLS Winery, Ayl

 

Едно много специално вино, създадено от енолога Хелмут Плуниен. Докато по принцип този Бургундски сорт в региона обикновено е познат със своите леки вина, които са добър акомпанимент на рибни блюда, тук Хелмут е придал на своето вино един съвсем различен характер, по-сложен и минерален, с интересни флорални нюанси.

 

  1. Ayler Riesling 2017 (полусухо) от изба VOLS Winery, Ayl

 

Ризлинг, разкриващ характера на тероара на притока на Мозел – река Саар. Много сложно и дълбоко вино с вкус на червени цитрусови плодове, праскова и кайсия. По-високата остатъчна захар подчертава плодовите нюанси на вкуса му

 

  1. Burgberg Riesling 2016 (полусухо) от изба Deutschherrenhof Winery, Trier

 

Себастиан Обербилиг прави това вино от гроздето едни от най-стръмните в света лозя, разположени на хълмовете около град Трир. Произведено през зимата на 2016/2017, виното вече е достатъчно отлежало, за да разкрие своята хармоничност и плодовите си нюанси.

 

  1. Cremant Poll Fabaire brut (extra dry) Cuvee, от изба Domaines Vinsmoselle, Wormeldange (Люксембург)

Това първокласно пенливо вино от изба Vinsmoselle е един от шедьоврите на Гуидо Зонтаг. От години винарната непрекъснато печели златен медал със своя Creamant – кюве от Auxerrois, Pinot Blanc и Riesling.

 

Тази дегустация не е за изпускане! Предстоящото пътешествие – също! Но за него ще ви разкажем на 1 март, в 19:00 часа, в Клуба на пътешественика.

 

Билети може да закупите оттук.

Следете новините за събитието и във фейсбук.