Premiere Sommelier Market 2021 – животът се завръща!

Година без големи винени събития се чувства като 10. Поне моето усещане бе такова. Фейсът ми напомня какво се е случило „на тази дата“ преди две или три години, а на мен ми изглеждаше все едно, че е било в някакъв друг живот. Е, надявам се, че на 8 май на това ще се сложи край! На изложението-дегустация ще се проведе на 8 май от 11.30 до 19.30 часа в градината на Гранд Хотел София на ул. Гурко 1 в София, ше могат да се дегустират близо 250 вина – много от които наистина премиерно и дори предпремиерно.

Амбицията на организатора – сомелиера Георги Михов от Sommelier.bg, с когото читателите на The Wine Inside вече се познават, е да постави началото на ежегодно национално винено изложение в първите дни на пролетта: „Това е периодът, когато на пазара излизат новите реколти на вината, но в календара на българската винената сцена липсва национално изложение,  на което да бъдат премиерно представени вината, които винолюбители и професионалисти ще срещат през годината в специализираните винени магазини и в ресторантите. Щастлив съм, че в този изключително труден за винения бранш период, интереса към събитието е голям и хората, които вярват и искат да подкрепят бутиковите български изби и вносители са много.“.

Моите очаквания са, че наред със задължителните винени открития, с които всеки ценител ще попълни колекцията си, на това изложение ще станат ясни и тенденциите през тази, да се надяваме, посткризисна 2021 година. Какво промениха избите и от какво не отстъпиха въпреки вероятно най-тежката икономическа ситуация за бранша през 21 век? Какво се промени в потребителските нагласи и вкусовете на българската публика? Ще оцелее ли винената бутилка или превес в продажбите ще вземат вината в кутия, каквито опасения вече се прокрадват? Въпросите със сигурност са повече от отговорите. Ситуацията всъщност е достатъчно сложна, за да мислим, че може да достигнем до еднозначни отговори. Но е важно дискусията по тези теми да бъде съживена.

Ако пък се чувствате тези теми малко далечни, не се притеснявайте – можете спокойно да се концентрирате върху дегустацията на вината. Затова са винените изложения – пространство на свобода и удовлетворение. Ще се видим на Premiere Sommelier Market 2021!

Пълни детайли за изложението можете да намерите на сайта на събитието.

*Снимките към публикацията са предоставени от Sommelier.bg