В концепцията на всяка винена инициатива най-важен е интересният и оригинален ракурс. Затова няма как да не съм радостен, че на 14 май в градината на Гранд хотел София ни предстои да се насладим именно на едно такова събитие – Wine Women Show 2022 (подробна информация тук). Организатор е сомелиерът Георги Михов от Sommelier.bg, когото вече сме представяли пред читателите на The Wine Inside. Какво е иновативното в това събитие?

Възможността да се опитат на едно място вината жените-енолози от 15 изби – предимно български, но също и от Франция – Бургундия, и от Австралия, е наистина впечатляваща. Още по-вълнуваща е възможността на винените ценители лично да се срещнат и да разговарят с почти всички от тях по време на събитието. Факт е, че в родната винена гилдия дамите-енолози отдавна са се еманципирали. Нещо повече – струва ми се, че постепенно настъпва и феминизация и в тази сфера. Редица факти, сред които и годишната класация за „Енолог на годината“ на Съюза на енолозите, струва ми се, потвърждават това твърдение. Затова е обясним интересът през последните години – и на винените журналисти, и на сомелиерите, към творенията на дамите-технолози.

Инициативи като Wine Women Show помагат и за преодоляването на някои закостенели стереотипи за ролята на жената във винарството, които до не много отдавна, спокойно можеха да бъдат съпоставени със старите моряшки суеверия за жена на кораба. Но, както отбелязах, в последните години те много успешно биват разрушавани – и то, за разлика от редица други сфери, които изискват нормативни регулации, квоти и пр., по един най-естествен начин, а именно – чрез резултатите от своята работа – прекрасните модерни български вина.

Вероятно, като при всяко друго събитие, ще се намерят хора, които биха казали: „Какво значение кой е правил виното – важното е да е хубаво!“. И не че нямат основание за своята позиция, но… Във философията на The Wine Inside още от самото начало е заложено разбирането, че работата на енолога е творческа и затова хората, които стоят зад създаването на прекрасните български вина, не бива да бъдат като анонимни персонажи от средновековните манастирски хроники, за които случайно разбираме от приписките (бележките под линия) при преписите им на богослужебните книги. Българските енолози са творци, които трябва да бъдат познати и ценени от винената публика. Затова и в скоро време съм замислил събития, на които, наред с представянето на изби, да дегустираме работата на конкретни енолози в различни изби, където са създавали вина.  

В статията си “Просто подражание на природата, маниер и стил” Гьоте развива тезата си за трите етапите в развитието на един творец и отношението му към природата. След първоначалната фаза на подражание идва маниерът, в който чрез индивидуалното възприятие и лично тълкуване авторът се стреми да удивлява със своята оригиналност, за да достигне до стила – това хармонично единство, чрез което оригиналността се ражда в процеса на дълбокото познание за света. Приложете този естетически модел на Гьоте във „винотворението“ и ще се убедите, че мястото на жените-енолози, с техния перфекционизъм и внимание към детайла, е класически предопределено!