Wine Women Show 2023 – винено събитие със социална проекция

В неделя, 14 май, от 12 до 19 часа, столичният Военен клуб ще бъде домакин на второто издание на Wine Women Show – едно събитие, организирано от сомелиера Георги Михов и Sommelier.bg. На него ценителите ще могат да дегустират над 200 вина, създадени от жени-енолози.  The Wine Inside активно подкрепя инициативата още от премиерното ѝ издание през 2022 година, основавайки се на няколко важни съображения – и то далеч не единствено винени“.

Дамите-енолози у нас не само са се еманципирали, но в много случаи поемат инициативата в определянето на винените тенденции. По възможно най-добрия начин – с резултатите от работата си. Защото може много да се изпише и изговори, но в крайна сметка фактите са тези, които определят кое е успешно и кое… пожелателно. В този аспект ние пием тези вина, не просто защото те са направени от жени, а защото са отлични вина – при това, създадени от жени. Но в това не мисля да ви убеждавам – по-скоро ще ви посъветвам да опитате и сами да се убедите. Или да ме оборите. – Приемате ли предизвикателството?

Wine Women Show 2022 – време беше!

Но има и нещо друго, което е отвъд виното. Съществува един сериозен проблем, при който виното, и по-точно жените-енолози, могат да предложат един от ефективните инструменти за неговото решение. Ние живеем в общество, в което агресията придобива притеснителни размери. И то най-вече агресията срещу жените. Не искам да ви натоварвам със статистика, но част от професионалните ми занимания са свързани с тази тема и ви уверявам, че е крайно време тя да бъде приета достатъчно сериозно.

Какво общо има обаче това с виното, и то с такова хубаво събитие като Wine Women Show, и защо трябва да си разваляме настроението преди него? – Ами, има. Защото съм убеден, че тези успешни дами-енолози, които са изградили и доказали своя авторитет, и то в една приемана за „мъжка“ професия, изискваща разбиване на много стереотипи, могат да бъдат вдъхновение и пример, който да дава сили и увереност на много жени от уязвими групи. И ако винената ни общност, като един умален обществен модел, може да изгради стандарти за уважение и подкрепа към тях, защо този модел да не може да се мултиплицира и във всяка друга обществена сфера?

Да, няма да стане само с едно събитие или с една статия. Това е процес – необходимо е време, в което обществото ни да узрее достатъчно, подобно на виното в бъчвите, за да може грубите схващания и дискриминиращите предубеждения да се превърнат в нещо по-различно – нещо елегантно и хармонично. И щом можем да го постигнем във виното, защо да не можем да го постигнем и в начина си на живот и на приемане на другите? – Но стига толкова философия – нека да се насладим на вината на Wine Women Show 2023!