Каним ви на една специална вечер: “Португалия – поезия & вино”!Страстта на The Wine Inside към Португалия е отдавна известна. До такава степен, че дори титулната ни снимка е от Музея на лозата и виното от о-в Пико, Азорите. Едно уникално място, разположено по средата на Атлантика, включено, заради винените си традиции, в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, което посетихме и за което можете да прочете тук. А когато говорим за пътеписи от местата, емблематични за специалните португалски вина, няма как да не припомним и за Порто, и за Мадейра. Така че, някак съвсем естествено се роди и идеята, подкрепена от Португалското посолство в София, Португалския културен и езиков център “Камойнш София” и Bulluso Wines – да изживеем една тематична вечер, посветена на португалските вина и… поезия. Защото ще се изненадате колко добре се съчетават тези два културни феномена.


Събитието ще се проведе на 14 март 2019 г. от 19:00 ч. в Corso и ще бъде официално открито от Н. Пр. г-жа Елена Коутиньо, Посланик на Португалия в България, а за дейността на Португалския културен и езиков център и неговата издателска програма ще ни разкаже г-жа Анаиза Гордино – директор на “Камойнш София”. Ще чуем как звучи португалската поезия – и в оригинал, и на български език.

От The Wine Inside пък ще ви разкажем някои любопитни факти за това как португалското вино е помогнало за Великите географски открития.

И докато слушаме португалска поезия, на фона на романтично фадо, ще дегустираме вина от три португалски винени региона – Minho, Dao i Douro, предоставени от вносителя Bulluso Wines. Вината ще бъдат съчетани с хапки, акцентиращи на традиционната португалска кухня.

По традиция, в края на вечерта ще изтеглим чрез томбола измежду всички гости щастливците, които ще си тръгнат с някоя от книгите, които ще представим. А дегустираните вина ще могат да се закупят на специална цена – валидна единствено за събитието.

Очакваме ви!

Какво: “Португалия – поезия & вино”

Кога: 14 март 2019 г., четвъртък, начало 19:00 ч (регистрацията започва в 18:30 ч.).

Къде: Corso, София, бул. „Цар Освободител“ 10

Вход: 20 лева

Билети: Предварителна продажба до 13 март в Португалския културен и езиков център “Камойнш София” – ул. Позитано 7, бл. 3, ет.5, тел. 02 448 4106 (14-20 ч.)
camoes.sofia@gmail.com ; gsm 0878 654 844

*Местата са лимитирани. Препоръчваме да резервирате предварително Вашето участие.

**Билети на място ще се продават само при наличието на свободни места!

Следете новините и във фейсбук страницата на събитието: тук.

Ето авторите и заглавията, които ще представим (започваме с литературата, защото “В началото бе Словото”). След тях вижте и вината, които ще дегустираме.

Антонио Рамуш Роза – Лирика

Антониу Рамуш Роза е роден във Фаро през 1924 г. Завършва романска филология и бързо получава популярност с публикуването на вече антологичното стихотворение “Търпението на вола”. Автор е на повече от петдесет стихосбирки и книги с литературни есета. Познава отлично не само световната поезия, но и достиженията на философията

Елдер Моура Перейра – Поезия

Елдер Моура Перейра е роден в Сетубал през 1949 г. Работи като гимназиален преподавател, асистент във Филологическия факултет в Лисабонския университет и като преподавател по Португалска литература в Кингс Колидж в Лондон. Удостоен е с многобройни награди, сред които е и наградата за литература „Луиш Мигел Нава”. Работи също като преводач, превеждал е творби на Химингуей, Борхес, Ги Дебор и др.

                                       Ерберто Елдер – Поезия

Ерберто Елдер е роден през 1930 г. В Кашкайш, и е считан за най-големия португалски поет през втората половина на ХХ век. Завършва Филологическия факултет на Университета в Коимбра, работи и като журналист, библиотекар и преводач в Лисабон.

             Мануел Антонио Пина – “Нещо като това от същата същност”

Мануел Антонио Пина е роден през 1943 година в Сабула, Португалия. Завършил е право. Живее и работи в град Портo. Известен съвременен португалски поет. Публикувал е редица поетически книги, преведени в Испания, Франция, Германия и Съединените щати. Утвърждава се като един от най-оригиналните поетически гласове, като голяма част от творчеството му е ориентирано към децата и младите хора.

Нуно Жудис – Лирика

Нуну Жудис е роден през 1949 г. в Алграве. Завършва романска филология през 1974 г. В началото на кариерата си работи в различни литературни списания, издава първите си стихосбирки и става член на Асоциацията на португалските писатели. Творческият му интерес е насочен предимно към модернизма в съвременната португалска литература.

Педру Тамен – Лирика

Педру Тамен е роден в Лисабон през 1934 г. Поезията му пресъздава един осъществен творчески катарзис. Цикличната поема “Делфи, опус 12” е изключителна творба, едновременно херметична и отворена, тя е вдъхновено въплъщение на целия му поетичен и духовен мир. В нея Педру Тамен се докосва до мистерията на света чрез словото и знаците, които са “откъси от вятъра и пушеци от Двусмисленото”.

Фернандо Песоа – Поезия

Фернандо Песоа е роден на 13 юни 1888 г. в Лисабон. Смятан за един от най-значимите автори в историята на португалската литература. Сравнително слабо известен приживе, той придобива популярност след смъртта си, когато са публикувани повечето му произведения. По-голямата част от творчеството му е създадена под различни хетероними  – напълно завършени поетически личности, чиято идентичност първоначално е фалшива, но впоследствие става реална чрез лично артистично откровение, различно от това на самия писател.

Ето и винената селекция:

Изба ADEGA PONTE de LIMA:

Vinho verde Loureiro DOC 2017

Vinho verde rosado Ponte de Lima DOC 2017

Изба CASTRO DE PENA ALBA, PENALVA DO CASTELO

Vinho branco SERRADO COLHEITA 2017 DOC
Vinho rosado SERRADO COLHEITA 2017 DOC

Vinho tinto SERRADO COLHEITA 2014 DOC

Изба PICOS DO COUTO

Vinho tinto DUVALLEY COLHEITA 2010 DOC

Изба PORTO RECCUA, PESO DA REGUA

Vino do Porto PORTO RECCUA TAWNY