DiVino.Taste 2022 и завръщането на майсторските класове!

Да ви убеждавам защо DiVino.Taste 2022 не трябва да се пропуска, след 10-годишната му история, която превърна изложението в институция, събираща винолюбители и представителите на бранша – не само от България, но и от целия свят, намирам за напълно излишно. Ясно е, че всички, които ценим българското вино, ако сме живи и здрави, и някаква непреодолима пречка не изникне, ще бъдем там –  на 11-ото издание, от 11 до 13 ноември 2022, в зала 4 на Интер Експо Център – София. „Над 500 вина от 80 изби“ вероятно би била една още по-кратка визитка, която казва достатъчно за събитието. Но тази година има и още нещо, което здравните мерки през последните две години ни бяха отнели – завръщането на майсторските класове.

Разбира се, поради лимитирания брой места за майсторските класове, основната част от винената публика е фокусирана именно върху, да го наречем, общия дегустационен панел. В това отношение винаги са ми били интересни различните стратегии по отношение на възможността да бъдат опитани над 500 вина в рамките на само три дни! Не казвам, че не познавам хора, които са си поставяли тази амбициозна цел – при все, че не мога да ви дам информация доколко са успели. Но сериозният подход определено не е количествения.

Знам за различни схеми – „днес съм на пенливи и розета, утре на бели, в неделя на червени“ или пък „днес дегустирам само новите реколти и вината на дебютиращите изби“, или пък се прилага регионалния подход – ама в смисъла, в който всеки от нас се надява скоро да видим повече ЗГУ-та. Знам също така за колекционери, които „проверяват“ в каква кондиция са премиум резервите на водещите изби – защото смятат, че това може да им спести някои бъдещи грешни инвестиционни ходове. Или напротив – да им даде възможност за изпреварващи колекционерски открития. Изобщо стратегии и подходи разни. И всеки от тях е смислен, защото само по себе си показва уважението ни към българските винопроизводители и техния труд. А те обикновено са зад щандовете с вината – собственици и енолози. DiVino.Taste освен всичко, описано дотук, е и празник на виното. Всъщност може би е най-вече точно това.

Но да се върнем към майсторските класове. В други години отправям препратка към тях в сайта на самото събитие, за да може да се получи максимално детайлна информация. Тук ще си позволя и да ги публикувам. Правя го с уговорката, че не знам за кои от тях все още има свободни места и с убеждението, познавайки добре лекторите, че всеки един от тях си заслужава.

12 ноември, събота

10:00 – 12:00 Непознатият зехтин. Водещ: Костас Лирис, експерт и сертифициран дегустатор на зехтина
12:15 – 14:15 The Big Orange. Кехлибарената страна на Европа. Водещи: Яна Петкова и Ирина Софранова, винени експерти
14:30 – 16:30 Ренесансът на грузинската лозаро-винарска култура. Водеща: Мака Тарашвили, винен експерт
16:45 – 18:45 Мавруд – многолик и разнообразен. Водещ: Инж. тех. Ламбрин Топузлиев, енолог

13 ноември, неделя

10:00 – 12:00 Кава и още – чудодейните испански мехурчета. Водещ: Агнеш Немет, винен експерт
12:15 – 14:15 Леки червени вина: светлото бъдеще на старите балкански сортове. Водещ: Димитър Димов, енолог 
14:30 – 16:30 Отлежали български вина – богатство, което да ценим. Водещ: Петър Илиев, енолог
16:45 – 18:45 Шампанско – всеки ден е празник. Водещ: Юлия Костадинова, винен експерт

И все пак, ако трябва да избера само един майсторски клас, несъмнено бих последвал сърцето си. И това ще бъде Грузия. С невероятната Мака Тарашвили! Гарантирам ви едно преживяване, което в максимална степен ще ви приближи до емоциите, които преживяхме с групата български винени журналисти в Грузия, водени от Мака.

И така, ще се видим на DiVino.Taste! А за онези от читателите на The Wine Inside, които биха искали да си припомнят „Грузинските етюди“ – пътеписите ми от Грузия, с радост ще споделя линковете след публикацията. Наздраве (Гаумарджос)!

Грузински етюди: Тамада

Грузински етюди: Храмът на Торнике

Грузински етюди: Квеврите на Заза

Грузински етюди: Тбилиси – виненият град